Het gebruik van foto’s in je webshop

Zowel de opbouw van de pagina’s binnen een webshop, als teksten en afbeeldingen zijn van groot belang. In deze blog gaan we verder in op het belang van goede afbeeldingen. Hoe kom je aan mooie sfeerfoto’s die rechtenvrij zijn, en die je dus zonder problemen kunt gebruiken in je webshop?

Het gebeurt vaak dat afbeeldingen rechtstreeks worden overgenomen van bijvoorbeeld Google of Flickr. Wanneer de rechtmatige eigenaar van de foto dit opmerkt, kan hij een (behoorlijk) geldbedrag vorderen van degene die de foto heeft gebruikt. Het is dus van belang om te weten of je een bepaalde afbeelding wel of niet mag gebruiken voor je webshop. Dit heeft alles te maken met auteursrecht.

Auteursrecht

Het auteursrecht is het exclusieve recht van de maker van een werk, bijvoorbeeld een boek, muziek, foto of een kunstwerk, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen. De maker heeft het alleenrecht om het werk te exploiteren en kan voorwaarden stellen aan diegenen die iets met het werk willen doen. Hij bepaalt dus zelf of hij het werk uitleent, weggeeft, verhuurt of op een andere manier openbaar maakt. In België vervalt het auteursrecht 70 jaar na de dood van de maker. Het werk wordt vanaf dat moment publiek domein en mag vrij gebruikt worden.

Rechtenvrije afbeeldingen

Je zal begrijpen dat op veel afbeeldingen en foto’s die je online kunt vinden auteursrecht zit. Al die afbeeldingen zijn immers ooit door iemand gemaakt. Wil je zo’n afbeelding gebruiken, dan kun je de rechten hiervoor vaak kopen bij de maker, of bij een website die dergelijke foto’s ‘verkoopt’. Sommige afbeeldingen mogen vrij gebruikt worden, ook voor commerciële doeleinden, omdat de makers hiervan dit toestaan.

Vermijd populaire stockfoto websites

Veel grote en populaire stockfoto websites bieden een groot aantal foto’s aan die je voor relatief weinig geld kunt kopen. Het gevolg hiervan is dat veel mensen dezelfde foto’s kopen, en je deze dus terug ziet op allerlei websites en in andere communicatie-uitingen. Vaak zijn deze afbeeldingen niet erg realistisch, en worden personen bijvoorbeeld vaak overdreven lachend afgebeeld. Omzeil deze stockfoto websites, en ga op zoek naar minder populaire bronnen om je foto’s vandaan te halen. Er zijn goede alternatieven, zoals websites die foto’s aanbieden met een zogenaamde Creative Commons licentie.

Creative Commons licentie

Met een Creative Commons licentie behoud je als maker van foto’s je auteursrechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. De minst strenge licentie vereist het vermelden van de naam van de originele maker, en bij de strengste licentie mag de foto daarnaast niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt, en mag deze niet worden aangepast. Met een Creative Commons licentie kan de maker dus in één keer aan iedereen duidelijk maken onder welke voorwaarden zij het werk mogen gebruiken zonder dat er telkens toestemming nodig is.

Rechtenvrij beeldmateriaal via Google

Op Google kun je specifiek zoeken naar foto’s met een Creative Commons licentie. Stel je bent op zoek naar een foto van een laptop. Typ het zoekwoord ‘laptop’ in de Google zoekbalk, en klik vervolgens op ‘Instellingen’ en ‘Geavanceerd zoeken’.

In het scherm dat vervolgens verschijnt kun je jouw zoekresultaten verfijnen op onder andere gebruiksrechten. Je hebt hier de keuze tussen:

  • Niet gefilterd op licentie
  • Onbeperkt te gebruiken of te delen
  • Onbeperkt te gebruiken of te delen, zelfs commercieel
  • Onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen
  • Onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen, zelf commercieel

Wanneer je kiest voor de laatste optie, weet je zeker dat de foto’s die overblijven geschikt zijn om te gebruiken op je webshop. Het is alsnog verstandig om goed op te letten, want zo’n label kan door een willekeurig persoon zijn toegekend aan de afbeelding. Dit hoeft niet per se door de maker van de foto gedaan te zijn. Probeer dus altijd na te gaan waar de foto vandaan komt zodat je zeker weet of de foto inderdaad rechtenvrij gebruikt mag worden. Heb je alles goed uitgezocht, maar kom je er achter dat je toch per ongeluk een afbeelding hebt gebruikt die niet rechtenvrij is, leg de situatie dan uit aan de maker/eigenaar van de foto.

Hier volgen een aantal voorbeelden van websites waarop foto’s met een Creative Commons licentie te verkrijgen zijn:

Unsplash

De foto’s op deze website zijn van hoge resolutie en vrij om te gebruiken op welke manier je ook wilt. Iedere dag plaatsen de eigenaren van Unsplash tien nieuwe foto’s.

Bij Little Visuals kun je je inschrijven op de nieuwsbrief. Wanneer je dit doet, krijg je iedere dag zeven foto’s toegestuurd per mail. De foto’s verschillen van een deurknop tot de motor van een vliegtuig. Het gaat dus niet enkel om afbeeldingen van steden of landschappen, zoals je bij veel websites ziet.

Pexels

Op Pexels vind je veel verschillende afbeeldingen. Van foto’s die te maken hebben met communicatie tot decoratie en technologie. Deze ‘verzamelsite’ is dus ideaal als je meerdere afbeeldingen zoekt, en geen zin hebt om veel verschillende websites af te speuren.

Maak en gebruik je eigen foto’s

Er is nog een veel betere optie wanneer je unieke sfeerfoto’s wilt hebben die je gegarandeerd mag gebruiken: maak zelf foto’s, of laat deze maken. Hiermee onderscheid je je van anderen, en bovendien ben je niet afhankelijk van het online aanbod. Als je de foto’s zelf wilt maken, hoef je niet eens per se te beschikken over een professionele camera, met een smartphone kom je al een heel eind. Gebruik vervolgens een mooie filter of bewerk de foto’s met bijvoorbeeld PicMonkey.

Ook het maken van productfoto’s kun je zelf. Als eerste dien je te bepalen hoe je de foto’s wilt tonen. Je kunt inspiratie opdoen door te kijken naar foto’s van soortgelijke producten. Wanneer je hebt bepaald hoe je jouw foto’s wilt tonen, gebruik dan tijdens het maken van de foto’s slechts één lichtbron. Gebruik je meerdere lichtbronnen door elkaar, dan kunnen de kleuren op de foto namelijk anders lijken dan de werkelijke kleuren. Het is verder verstandig om een witte achtergrond te gebruiken, omdat productfoto’s zo het beste tot hun recht komen. Ook het gebruik van een statief is aan te raden, en is eigenlijk een ‘must’. Een statief zorgt ervoor dat de camerahoek onveranderd blijft, en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid voor een langere belichtingstijd. Probeer jouw producten bovendien altijd zo natuurgetrouw mogelijk te fotograferen, zodat klanten een goede indruk krijgen van het product, niet voor verrassingen komen te staan en het product minder stel retour zullen sturen. Neem verder, net zoals geldt voor sfeerfoto’s, de tijd om de foto’s te bewerken.

CCV Shop onderhoudstool

Bij het toevoegen van foto’s in de onderhoudstool van jouw webshop is het belangrijk om hier één lijn in te houden. Wees bijvoorbeeld consistent in het gebruik van een achtergrond in je foto’s: wanneer je steeds een grijze achtergrond gebruikt, blijft dit dan doorvoeren, en wissel niet opeens naar een roze achtergrond. Let wel op met de achtergrondkleur die je kiest; deze moet bij de achtergrondkleur van je webshop passen. Een foto met een grijze achtergrond terwijl de achtergrond van je webshop roze is zal er niet mooi uit zien. Download je een afbeelding van internet, dan heb je vaak de keuze tussen een PNG of JPG extensie. Een foto met een PNG extensie heeft een transparante achtergrond (wit), terwijl een foto met een JPG extensie wel een achtergrond heeft. Een PNG-foto is verder van hogere kwaliteit, waardoor het bestandsformaat dus groter is. Gebruik bij voorkeur geen foto’s met een te groot bestandsformaat, bijvoorbeeld 2MB, omdat dit de laadtijd vertraagt.

Verder is het aantrekkelijk voor bezoekers wanneer je in de categorieweergave puur het product toont op een foto. Verkoop je bijvoorbeeld een spijkerbroek, laat dan enkel de spijkerbroek zien. Voeg bij de detailweergave van een product pas een foto toe van hoe de broek eruit ziet als hij daadwerkelijk door iemand wordt gedragen, zodat de bezoeker hier een goed beeld van krijgt. Dit kun je bij allerlei producten op deze manier aanpakken: eerst enkel een foto van een bank, en bij de detailweergave ook een foto van de bank als deze in een woonkamer staat.

Probeer er ook voor te zorgen dat de foto’s die je gebruikt constant dezelfde afmetingen hebben, dit geeft bezoekers een rustige indruk omdat de foto’s er in ieder blok dan hetzelfde uitzien. Wil je een deel van een foto tonen, en deze niet in zijn geheel laten zien? Gebruik dan de canvas weergave. Er wordt dan als het ware ingezoomd op de afbeelding. Deze instelling vind je via:

Startpunt – Mijn producten – Categorieën beheren.

Zonder canvas weergave

Met canvas weergave

Alle tips op een rijtje

Houd bij het zoeken naar foto’s altijd in je achterhoofd dat er auteursrecht op kan zitten. Wil je zo’n afbeelding gebruiken, dan kun je de rechten hiervoor vaak kopen bij de maker. Het is verstandig om altijd een kopie te maken van de licentie, of een printscreen van je beeldscherm als je de rechten voor een foto online koopt. Ook via Google kun je afbeeldingen vinden die rechtenvrij zijn door je zoekresultaten te verfijnen. Probeer wel altijd te kijken of de betreffende foto inderdaad rechtenvrij is. Naast het verfijnen van je Google zoekresultaten, kun je ook foto’s zoeken met een Creative Commons licentie. Dan weet je direct wat je wel en niet mag doen met deze afbeeldingen.

Vermijd het gebruik van stockfoto websites. Veel mensen kopen op deze websites dezelfde foto’s, waardoor je deze terug ziet op allerlei websites en in andere communicatie-uitingen.

Als het even kan: maak je eigen foto’s of laat deze maken. Zo weet je zeker dat je unieke foto’s gebruikt op je webshop, en kun je je eigen beeldbank opbouwen.