De homepage is één van de belangrijkste onderdelen van je webshop. Je kunt het vergelijken met een ontvangstruimte waarin je bezoekers ontvangt en vanuit waar ze verder navigeren. Waar moet deze ‘ontvangstruimte’ allemaal aan voldoen om te voorkomen dat de bezoeker direct afhaakt? Hoe vertel je het beste jouw verhaal op je homepage?
Om het overzichtelijk te maken, hebben we een voorbeeld van een homepage ontworpen op basis van een fictieve shop in meubelen. Bij de tips in deze blog zie je hoe we deze tips in de praktijk hebben gebracht op deze homepage.
Neem de klant mee op reis
Een homepage is natuurlijk redelijk algemeen. Wanneer je, zoals in het voorbeeld, stoelen, tafels en banken verkoopt, moet het op de homepage duidelijk zijn dat de klant voor de aankoop van deze producten bij jou aan het juiste adres is. Tegelijkertijd is het belangrijk om op deze pagina de klant over te laten gaan tot actie, de homepage moet triggeren, en de keuzes die de klant heeft moeten duidelijk worden aangegeven. De klant kan zelf kiezen waarnaar hij specifiek op zoek is, bijvoorbeeld een bank. Pas daarna volgt verdere informatie over de productgroep. Kortom: de homepage biedt overzicht en is de eerste stap tot het uitvoeren van een taak.
Het is van belang dat je op de homepage van je webshop jouw verhaal vertelt. Het moet voor een bezoeker in één oogopslag duidelijk zijn wat je doet, oftewel wat je verkoopt. Zie de homepage dus als een soort etalage. De klant staat voor een etalage, maar heeft nog de keuze om er voorbij te lopen als hij of zij niet snel genoeg de goede kant op wordt geleid.
Maak er geen rommeltje van
Zodra bezoekers op de homepagina van jouw webshop terecht komen, scannen zij deze pagina binnen een paar seconden om uit te vinden of dit de plek is waar ze moeten zijn. Om snel scanbaar te zijn, moet jouw homepage:
1. Duidelijk laten zien wat het doel van je webshop is
Het benadrukken van het doel van je webshop kun je doen door een sterke, unieke tekst op de homepage te plaatsen waarin naar voren komt wat je verkoopt en wat de meerwaarde is van deze producten. Denk aan een specifiek merk, wat het product bijzonder maakt.
2. Klanten helpen bij het vinden van het juiste product
Je helpt klanten bij het vinden van het juiste product door de keuzes die de klant heeft duidelijk uit te lichten. Zorg voor call to actions, bijvoorbeeld naar de verschillende productcategorieën. In het voorbeeld van de meubelshop kun je dus op de homepage een paar producten uitlichten: een stoel, tafel en bank die je verkoopt. Probeer de klant ook andere meubelen te laten bekijken die je aanbiedt door een knop (call to action) te plaatsen naast de uitgelichte producten. Hierin kun je bijvoorbeeld de tekst ‘Bekijk meer’ kunnen zetten, of ‘Meer hippe banken’. Op deze manier trigger je klanten om ver te klikken, en help je ze bij het vinden van het juiste product.
Een andere manier om klanten te helpen het juiste product te vinden, is de navigatie. De homepage van jouw webshop is naast een ‘ontvangstruimte’ namelijk ook een soort gids/wegwijzer. Naast de call to actions en uitgelichte producten op de homepage, zullen de ogen van bezoekers snel afdwalen naar het navigatiemenu. Omdat een menu vaak op een gangbare plaats staat, zoals bovenin of aan de zijkant van een pagina is, en een bezoeker hieraan is gewend, zal deze het menu doorgaans ook bekijken. Het is belangrijk om het aantal navigatie-items te beperken, en dus om de productstructuur overzichtelijk te houden. Gebruik bij de benoeming van de items duidelijke termen, zodat bezoekers precies weten wat je bedoelt.
3. Een voorproefje geven van de content
Zoals eerder gezegd wil een bezoeker van je shop niet worden overspoeld met informatie op de homepagina. Het is misschien verleidelijk om bezoekers direct zo veel mogelijk te vertellen op de homepage, zoals wie je bent, wat je allemaal verkoopt en waarom. Hierdoor wordt een homepage echter snel onoverzichtelijk. Kies dus wat je als eerste wilt communiceren naar je bezoekers. Je kunt je hierbij echt focussen op de producten zelf, of er juist voor kiezen om een gevoel over te brengen. Een gevoel kun je goed overbrengen met mooie sfeerfoto’s inclusief een begeleidende tekst. Wil je de focus juist leggen op de producten? Toon dan bijvoorbeeld een zorgvuldig gekozen selectie van je producten, die je vergezelt van korte, pakkende teksten die de bezoeker boeien, maar die nog niet alles prijsgeven. Probeer de bezoeker nieuwsgierig te maken zodat ze meer willen weten over het product, en dus verder navigeren op je webshop.
4. Snel scanbaar zijn
Een goede lay-out draagt naast de content ook bij aan een homepage die voor een bezoeker snel ‘scanbaar’ is. Een bezoeker scant namelijk binnen enkele seconden de homepage om te zien of hij op de juiste of gewenste webshop zijn beland. Indien de lay-out onduidelijk en onoverzichtelijk is, kan dit tot gevolg hebben dat de bezoeker jouw webshop verlaat en naar een andere webshop surft.
Maar hoe scant een bezoeker jouw homepage? Een techniek die wordt gebruikt om dit te onderzoeken is eye tracking. Hierbij worden de oogbewegingen van een testpersoon gevolgd door middel van een camera.
Op die manier kan er een zogenaamde ‘heatmap’ worden gemaakt van delen van de webpagina die het meest bekeken worden. Het blijk dat bezoekers vaak volgens een vast patroon lezen op een pagina als ze de inhoud verkennen. Zo lezen ze eerst de bovenste regels tekst (horizontaal van links naar rechts) en vervolgens de volgende alinea (wederom horizontaal). Daarna lezen ze juist verticaal, en krijgen enkel de eerste twee woorden van een alinea aandacht.
Als je de oogbewegingen bekijkt op een heatmap ontstaat er globaal de letter ‘F’. Nu je dit weet, kun je ervoor zorgen dat de bezoeker de belangrijkste inhoud van jouw homepage ziet terwijl hij kijkt volgens dit F-patroon. Zorg er voor dat de eerste twee alinea’s van de pagina de belangrijkste informatie bevatten, en dat je geen essentiële informatie plaatst aan de onderkant van de pagina.
Benadruk dat jouw webshop uniek is
Wanneer je bovenstaande punten hebt toegepast, en de klant over de streep is getrokken, is het belangrijk om je onderscheidend vermogen te laten zien. Waarom is jouw webshop uniek? En waarom moet een bezoeker een bepaald product dus vooral bij jou bestellen in plaats van bij een concurrent? Als je jouw USP’s (Unique Selling Points) direct op je homepage toont, kan dit bezoekers over de streep trekken om een product bij jou te bestellen. Beperk het aantal USP’s waarmee jouw webshop zich onderscheidt van de concurrent dus tot een stuk of 4, en kies dus de punten die voor zowel jou als de bezoeker het belangrijkste zijn.
USP’s zijn er op verschillende gebieden:
- Kwaliteit of serviceniveau:
Voorbeelden USP’s: gratis verzending (of gratis verzending vanaf een bepaald bedrag), snelle levertijd, zelf het gewenste tijdstip voor levering kiezen, lange retourtermijn/bedenktijd, achteraf betalen, ruime telefonische bereikbaarheid - Marktleiderschap:
Voorbeelden USP’s: wij zijn de grootste aanbieder, wij kunnen dit product als enige aanbieden - Prijs:
Voorbeeld USP: wij zijn de goedkoopste - Doelgroep:
Voorbeeld USP: dit product past bij jouw imago (inspelen op specifieke doelgroep)
Creëer vertrouwen
Als laatste is het ontzettend belangrijk om het vertrouwen van bezoekers te winnen. De bezoeker moet jouw webshop vertrouwen, en ervan overtuigd zijn dat ze te maken hebben met een partij waar ze gerust een aankoop kunnen doen. Het winnen van vertrouwen kun je doen door verschillende items op de homepage te plaatsen:
- Prijzen & awards (bijvoorbeeld ‘Beste meubelspecialist 2016’, verkozen door MRB)
- Veilig bestellen & betalen (bijvoorbeeld middels een Thuiswinkelwaarborg keurmerk)
- Hoge klantwaardering (reviews tonen via bijvoorbeeld Feedback Company, of laten zien dat je een grote fanbase hebt op Facebook)
- Uitgebreide betaalmogelijkheden (icoontjes van verschillende betaalmogelijkheden plaatsen)
- Geef jouw shop een gezicht (plaats een foto van persoon op de homepage)
- Plaats contactinformatie op de homepagina (hiermee laat je zien dat je bereikbaar bent en dus ‘echt bestaat’)
Het is niet verstandig om al deze items op verschillende plekken van je homepage te plaatsen. Zorg er juist voor dat deze op één plek staan, bijvoorbeeld in de footer, of onderaan je pagina. Hierdoor behoud je het overzicht en voorkom je een rommelige indruk.
In het kort
Zorg ervoor dat je op de homepage jouw verhaal vertelt, maar wees hierin kort en bondig. Trigger bezoekers om door te klikken vanaf de homepage, en voorkom dat de homepage rommelig oogt. Laat jouw USP’s zien, en maak gebruik van goed beeldmateriaal. Wil je niet direct producten en dus productfoto’s tonen op de homepage? Speel dan in op de beleving en werk met sfeerfoto’s. Als je de tips uit dit artikel opvolgt, dan is je homepage goed voorbereid op bezoekers. Succes!
Wil je de voorbeeld homepage die ik heb gemaakt helemaal bekijken? Dat kan hier!