Video is enorm populair, maar het gebruik van video is nog steeds een van de meest onderbenutte e-commerce strategieën. We hebben al eens een blog geschreven over het belang van foto’s in je webshop, maar als je jouw shop naar een hoger niveau wilt tillen en jouw concurrentie wilt voorblijven, wordt het tijd om video’s te implementeren in jouw shop. In deze blog vertellen we je hoe je kunt profiteren van video om de conversie van jouw online shop te verhogen.
Waarom is video zo belangrijk in de e-commerce sector?
Video’s, waaronder productvideo’s, kunnen een grote bijdrage leveren aan het verhogen van de conversie van jouw shop. Video’s helpen klanten namelijk om een product en/of shop beter te begrijpen en voorzien de klant van enorm veel informatie over het betreffende product. Volgens MarketingSherpa zijn bezoekers zelfs 64% meer geneigd om een product online te kopen nadat ze een video hebben bekeken over het product.
Hoewel conversie verhoging ook kan worden bereikt door middel van het schrijven van blogs, het gebruik van afbeeldingen en het tonen van gebruikersbeoordelingen, zijn video’s de meest effectieve manier om een product te demonstreren en de voordelen ervan te laten zien aan jouw bezoekers.
Er zijn nog meer redenen waarom je video voor jouw online shop moet inzetten. We bespreken hier enkele van de belangrijkste:
1. Google houdt van video
In zoekresultaten geeft Google naast de normale zoekresultaten een mix van zoekresultaten weer die video’s, afbeelding, nieuws, kaarten en andere media bevatten. Het hebben van productvideo’s verhoogt dus de kans op een (hogere) ranking in Google, vooral als geen van jouw concurrenten video’s gebruikt om hun producten te promoten.
Onderzoek toont aan dat Google zijn zoekresultaten structureert om sites met video te prioriteren. Wanneer je jouw video’s optimaliseert hebben ze een betere kans om hoger te scoren in Google. Hier zijn twee eenvoudige manieren om dit te bewerkstelligen:
- YouTube is in handen van Google, dus het is niet verrassend dat de meeste video’s die goed scoren in zoekresultaten, video’s zijn die op YouTube zijn geplaatst. Plaats jouw video dus in ieder geval op YouTube en embed deze op jouw website. Kies hiervoor een pagina uit die relevante tekst bevat met voldoende en de juiste zoektermen, zodat de video aansluit bij de rest van de content op de pagina.
- Gebruik zoekwoorden in zowel de naam die je jouw video geeft als in de titel, omschrijving en tags.
2. Video is aantrekkelijk om te delen en om op te klikken
Onderzoek toont aan dat mensen eerder geneigd zijn om video’s te delen dan pagina’s met veel tekst. Ook op social media worden video’s beter bekeken dan berichten die enkel tekst bevatten. Mensen zijn meer geneigd om op een video thumbnail (miniatuur) te klikken dan op iets zonder visueel aspect of multimedia-element. Bovendien is het zo dat wanneer mensen een video op Facebook ‘liken’ of ‘delen’, de video automatisch verschijnt op de tijdlijn van hun Facebookconnecties, waardoor hun vrienden de video dus ook zien. Op deze manier verspreid een video zich razendsnel, waardoor het publiek dat de video te zien krijgt in korte tijd enorm kan groeien.
3. Video boeit
De tijd die mensen doorbrengen met het kijken naar video’s op het internet blijft stijgen. Het bekijken van een video kost weinig moeite in vergelijking met het lezen van lange productbeschrijvingen en berichten en is dus aantrekkelijk. Video stelt jou als online ondernemer in staat om het publiek dat normaal gesproken niet de tijd zou nemen om teksten op jouw webshop te lezen, toch te betrekken en overtuigen. Misschien heb je zelf ongemerkt wel eens uren video’s bekeken op YouTube, zonder dat het je veel energie kostte en zonder het gevoel te hebben dat het een tijdrovende klus was.
Kortom: via video kun je binnen no time een enorme hoeveelheid informatie overbrengen. Het weergeven van jouw product(en) via video geeft jouw klanten binnen korte tijd veel informatie, en kan goed op de emoties van jouw klanten inspelen waardoor ze een goed gevoel krijgen bij het product.
4. Video kan iets persoonlijks toevoegen
Online zijn veel shoppers op zoek naar een soortgelijke ervaring als in een fysieke winkel. Ze zijn tijdens hun aankoopproces op zoek naar een persoonlijke touch en willen betrokkenheid. Video is een geweldige manier om dergelijke personalisatie toe te voegen aan jouw online winkel. Wanneer je een fysieke winkel binnen loopt, word je vaak hartelijk begroet en vraagt het personeel of je hulp nodig hebt. Via video kun je deze ervaring nabootsen. Ook al is het slechts een korte video waarin je jouw klanten ‘groet’ of een kijkje achter de schermen geeft en laat zien hoe een bepaald product gemaakt wordt: je zult je verbazen over hoe loyaal klanten kunnen zijn als ze zien wie er achter jouw shop zit.
Welke videosoorten kun je plaatsen?
1. Productuitleg
Het tonen van een product via video werkt bijzonder goed wanneer jouw producten voordelen hebben ten opzichte van andere, vergelijkbare producten. Hoewel het misschien eenvoudig is om een stuk tekst op te stellen over de (technische) specificaties van een product, kan een dergelijke tekst voor een klant alsnog onduidelijk zijn omdat ze niet precies weten waar je het over hebt. In een video kun je een productuitleg vereenvoudigen, omdat je in plaats van met tekst juist werkt met beeld en bijvoorbeeld een voice over. Op die manier wordt een productuitleg voor iedereen begrijpelijk.
2. Instructie
Instructievideo’s gaan een stap verder dan video’s die enkel dienen om een product uit te leggen. Via een instructievideo kun je juist de meer technische producten tonen, of kun je lastige informatie op een eenvoudige manier overbrengen aan klanten. Een instructievideo is dus niet voor ieder product geschikt, maar bijvoorbeeld voor de meer technisch producten of producten die je bijvoorbeeld moet installeren middels een stappenplan. Deze producten kunnen variëren van een muziekinstrument tot een scheerapparaat. Een goed voorbeeld is de webshop Koffiediscounter. Bij deze webshop hebben ze bij elk product een digitale verkoper die de complete koffiemachine uitlegt. Waar bovendien goed over is nagedacht bij deze video’s is het gebruik van ondertiteling. Niet iedereen is immers in staat om geluid af te spelen bij een video.
3. Advies en vergelijk
Een andere manier om video’s te gebruiken voor jouw shop, is om via video’s klanten te helpen met het kiezen tussen producten. Je kunt in een adviesvideo een aantal vergelijkbare producten uitlichten, en deze in de video met elkaar vergelijken. Kies een aantal belangrijke eigenschappen uit van de betreffende productsoort, en laat klanten in de video zien of de producten A en B deze eigenschap bevatten. Op deze manier kun je eenvoudig een ‘vergelijk en kies’ video maken die gebruikers helpt bij hun keuze. Op deze manier verklein je bovendien de kans op retouren, omdat de klant al van tevoren op de hoogte is van belangrijke kenmerken van het product en ze hierin minder snel teleurgesteld zullen zijn.
4. Persoonlijk
Maak persoonlijke video’s die geen product aanprijst, maar die de kijker meeneemt in een verhaal. Dit kunnen persoonlijke verhalen zijn van werknemers of klanten, maar dit kan ook een kijkje achter de schermen zijn bij jouw webshop. Als je jouw persoonlijke verhaal op de juiste manier vertelt, kan dit voor emotionele betrokkenheid van klanten zorgen en daardoor een blijvende indruk achterlaten.
Een voorbeeld van een persoonlijke video is bijvoorbeeld de videocampagne van Expedia: ‘Victoria’s Insider Guide to London’. Victoria, woonachtig in Londen, neemt de kijker in de video mee naar de leukste plekken in Londen.
Persoonlijke video’s zijn bovendien ideaal om te delen op social media. Omdat social media draait om interacties en betrokkenheid, zijn persoonlijke video’s perfect om op deze media te delen. Wat betreft de ideale lengte van een video op social media: video’s tussen de 60 seconden en 120 seconden blijken het meeste bekeken te worden.
5. Vraag & antwoord
Je kunt op social media ook live video inzetten. Een goed voorbeeld van live video is het ‘Vraag & antwoord’ format. Tijdens zo’n live video kunnen klanten of mensen die je volgen op social media vragen stellen aan jou of jouw collega’s. Dit zorgt voor interactie en een ‘kijkje’ achter de webshop: klanten zien het gezicht achter de webshop, wat zorgt voor meer betrokkenheid. Kondig ruim op tijd aan wanneer je live op social media aanwezig bent om vragen te beantwoorden, zodat klanten hiermee rekening kunnen houden.
Make-up merk Sephora past ook live video toe op Facebook waarin ze vragen beantwoorden en tips uitwisselen. Dit filmpje laat zien dat live video een goede manier is om direct met klanten in contact te komen.