Op 11 mei is het Digital Pay Day, een dag in het leven geroepen door de betaalsector (jaja, die bestaat!) om het elektronisch betalen te promoten. Als het verleden ons iets heeft geleerd, dan is het dat vooruitgang op gebied van elektronisch betalen pas mogelijk is als banken, betaalschema’s, handelsfederaties en leveranciers van betaaldiensten er samen hun schouders onder zetten. En dat is nodig. We hebben in ons land een achterstand opgelopen op vlak van elektronisch betalen. In België zijn er 16 000 betaalterminals in winkels per miljoen inwoners. Daarmee doen we het op Europees niveau barslecht.
In de jaren negentig liepen we nochtans voorop door oplossingen als de elektronische portefeuille Proton. Vandaag vinden handelaars in het buitenland het erg ouderwets dat niet alle Belgische betaalkaarten contactloos zijn. Het is maar een voorbeeld van het feit dat de betaalsector – enkele uitzonderingen niet te na gesproken – eigenlijk te lang op haar lauweren heeft gerust.
De grote uitdaging is natuurlijk om niet enkel de achterstand in te lopen, maar voorop te gaan lopen. Want laten we ook eens in de glazen bol naar de – niet zo verre toekomst – kijken: we moeten als Belgische betaalsector het licht van de zon niet ontkennen. De Googles en de Facebooks van deze wereld zijn perfect in staat om hun betaaloplossingen massaal uit te rollen. De grote Silicon Valley jongens hebben eigenlijk de perfecte kaarten in handen: ze zitten vandaag al in de smartphone van ongeveer iedereen. De enige reden waarom ze nog niet massaal inzetten op het uitrollen van hun betaalproducten is waarschijnlijk te verklaren doordat ze eigenlijk een te brede focus hebben: waar willen ze écht op inzetten? Advertising, AI, zelfrijdende wagens? En moeten ze niet eerst een aantal privacy-gevechten winnen?
De grote oorlog is dus nog lang niet beslecht. Vergeet ook niet dat ook banken en betaalleveranciers een aantal zeer goede kaarten in handen hebben. De meeste banken hebben inmiddels een gedegen digitale strategie en dito tools: ook de banken zitten in de smartphone en velen koppelen daar meer en meer diensten aan. Bedrijven als CCV hebben dan weer het enorme voordeel dat ze zeer sterk staan in bepaalde niches: ze kennen de noden van de lokale handelaar en hebben de flexibiliteit die grote spelers niet hebben om snel en wendbaar (niche)producten te ontwikkelen. Denk maar aan onze e-commerceplatform en ondersteuning.
“Ik zie de grote internationale spelers dan ook niet als een concurrent, maar eerder als een partner. En zeker als een spiegel die bedrijven als CCV, die vooral werken voor handelaren, scherp houden.”
Dus ja: laten we Digital Pay Day vieren! Laat het een dag zijn waarop we ons zeer bewust zijn van de uitdagingen waar we voor staan, maar vooral ook van ons geloof in de kracht van ons marktinzicht en de wil om de samenleving voor handelaren en consumenten veiliger en comfortabeler te maken.
Dimitri Beck – CEO CCV Belgium