De meest klantonvriendelijke dingen in webshops

Een webshop is het perfecte verkoopkanaal, zeker als je klanten hebt die niet zomaar even kunnen binnenspringen in jouw fysieke winkel. Maar waar begin je? En hoe zorg je dat je er alles uithaalt? 

Zowel in een webshop als in een fysieke winkel willen klanten hetzelfde: het product vinden dat ze zoeken (of juist lekker kunnen neuzen) en een goed gevoel overhouden aan de shopervaring. Het klinkt niet moeilijk, maar toch zien we het in de praktijk nog vaak misgaan. Om te voorkomen dat jij klanten verliest, lijsten we de meest klantonvriendelijke dingen op die je als webshopeigenaar kan doen.

1. Verplicht aanmaken van een account

Het is handig om een account aan te maken in een webshop waar je regelmatig koopt. Maar koop je als klant voor het eerst iets bij een webshop en weet je niet of je een tweede keer zal kopen? Dan is het een stuk fijner als je als gast kan winkelen. Verplicht klanten dus niet om een account aan te maken. Probeer echter een vervolgaankoop voor elkaar te krijgen.

TIP: stuur de klant na een week een mailtje. Vraag of de aankoop bevalt, of ze misschien een review willen schrijven en geef ze een kortingscode voor een tweede aankoop. De kans dat ze bij een vervolgaankoop alsnog een account aanmaken, is heel groot. En zo heb je niets geforceerd. Win-win!

2. Verplicht aanmelden nieuwsbrief

Bij veel webshops vink je zelf aan of je wel of geen nieuwsbrieven wilt ontvangen. Maar het komt nog steeds vaak voor dat je geen toestemming hebt gegeven en toch ineens op de lijst voor de nieuwsbrief staat. Sinds de nieuwe GDPR-wetgeving mag dit niet meer. Los van dat, is het ook erg klantonvriendelijk. Ons advies: don’t do it. Zorg dat mensen zich willen aanmelden voor jouw nieuwsbrief. Zo heb je ook een veel loyalere mailbase.

3. Achteraf spammen

Denk goed na over wat je jouw klanten toestuurt via jouw nieuwsbrief. Wekelijks e-mails met kortingen kunnen al snel tot irritatie leiden. Stuur je veel mailings? Zorg dan dat je segmenteert op relevantie. Een mailtje met aanbiedingen voor mannenkleren is niet zo relevant als je vrouw bent. Heb je niet zoveel informatie over de klanten in je maillijst? Mail dan niet te vaak. Zo blijft het bijzonder om een mailtje van jou te ontvangen.

4. Contactmogelijkheden

In een fysieke winkel verstop je je als verkoper niet achter de balie. Je bent er voor vragen. In een webshop is dat niet anders. Toch zien we dat het regelmatig erg lastig is om contact te leggen met een webshop. Je wordt al snel doorverwezen naar veelgestelde vragen, waar jouw specifieke vraag niet tussen staat. Even echt met iemand praten via mail, chat of telefoon is soms gewoon niet mogelijk. Zorg dat er altijd een manier is waarop klanten je kunnen contacteren. Uiteraard een manier die voor jou haalbaar is. Ben je startende? Dan is het misschien niet haalbaar om WhatsApp of chat in te zetten. Maar mail misschien wel? Met een goede autoreply is het nier erg als het inhoudelijke antwoord iets langer op zich laat wachten.

5. De kleine lettertjes

Niets vervelender voor de klant dan onverwachte bijkomende kosten als je al op de betaalpagina bent. Iedereen snapt het als ze verzendkosten en btw moeten betalen. Maar administratiekosten en bijvoorbeeld invoerrechten? Die vallen rauw op je dak als consument. Maak het dus op een eerder moment duidelijk als je dit soort kosten moet aanrekenen. De productpagina is hier de ideale locatie voor. Zo komt de consument niet voor verrassingen te staan.

 

Op naar alleen maar happy customers :-). Heb je hulp nodig met jouw webshop? Contacteer ons.