De pandemie heeft een grote rol gespeeld in de toename van online betalingen. Online uitgaven in Europa stijgen naar verwachting in 2021 met 30% ten opzichte van de periode vóór de pandemie. Belangrijk dus om op deze ontwikkeling in te spelen en ervoor te zorgen dat al je online processen goed geregeld zijn. Daarom in dit artikel 4 manieren om je online betalingen te optimaliseren.
1. Verbeter de klantervaring
Volgens onderzoek van het Baymard Institute is een onbevredigende ervaring de belangrijkste reden waarom klanten het betaalproces niet afmaken. Zaken zoals overgecompliceerde checkout-processen en websitefouten zorgen ervoor dat klanten afhaken. Bedrijven kunnen hun webconversies met meer dan 35% verhogen, gewoon door hun betaalontwerp te verbeteren. Want uiteindelijk willen klanten een functionele, duidelijke en gemakkelijke betalingservaring. Dus, hoe kan jij de ervaring van jouw klanten verbeteren?
- Houd het kort.Hoe meer stappen en complicaties je opneemt, hoe meer tijd klanten hebben om zich te bedenken.
- Zorg voor consistentie in branding. Houd je klanten onsite – in plaats van ze om te leiden naar een pagina van een derde partij. Kies daarom voor een webshopprovider met geïntegreerde betaalprovider. Op deze manier zorg je ervoor dat de betaalomgeving functioneel, betrouwbaar en on-brand is.
- Geef duidelijkheid over bestellingen. Het Baymard Instituut suggereert dat meer dan 60% van het verlaten van een winkelwagentje gebeurt omdat klanten niet alle kosten op voorhand kunnen zien. Duidelijk en eerlijk zijn over levering, belasting en verwerkingskosten wekt vertrouwen en voorkomt frustratie op het laatste moment.
- Win vertrouwen door het gebruik van effectieve visuals. Het gebruik van labels en pictogrammen in gegevensvelden bevordert eenvoudige interactie. Voortgangsbalken en vinkjes moedigen klanten aan om door te gaan. Designelementen zoals het logo van je PSP (payment service provider) geven ook een gevoel van vertrouwen.
- Zorg ervoor dat de checkout responsive is met alle apparaten. Volgens sommige schattingen zal in 2021 wereldwijd 72% van de online verkopen op mobiel worden afgerond. Als dat geen reden is om ervoor te zorgen dat je betaalpagina’s op elk scherm passen, dan weten wij het ook niet meer!
2. Zorg voor de juiste balans tussen veiligheid en betaalgemak
Een kwart van de Europeanen maakt zich zorgen over misbruik van hun financiële gegevens online. Een gebrek aan vertrouwen in de veiligheid van websites blijft een belangrijke reden voor klanten om af te haken. Het is jouw taak als ondernemer om een goede balans te vinden tussen de benodigde authenticatie in het betaalproces en betaalgemak voor je klanten.
- Maak betaling met één klik mogelijk.De “tokenisatie” van betaalkaartgegevens zorgt voor snellere transacties, omdat klanten bij terugkomst niet hoeven te worden geauthenticeerd. Met de PSP-diensten van CCV kun je klanten op alle touchpoints herkennen – waardoor betalen online, in je app of in jouw winkel eenvoudiger wordt.
- Zorg voor betaalgemak. Maar liefst een kwart van de klanten ziet af van een aankoop als ze daarvoor een account moeten aanmaken. Want alvorens een betaling kan worden goedgekeurd – om het risico op fraude te verkleinen – moeten we zeker zijn dat de klant is wie hij/zij beweert te zijn bijv d.m.v. een pincode, ook wel klantauthenticatie genoemd. Door klanten via een eenvoudige klantauthenticatie een veilige betaalroute te bieden, kun je jouw conversiepercentage verhogen en tegelijkertijd de veiligheid waarborgen.
- Accepteer digitale portemonnees. Digitale portemonnees zoals Google Pay, Apple Pay en PayPal maken je leven als webshopeigenaar makkelijker. Ze regelen eenvoudig de verificatie voor je in-app, en kunnen klanten ook meer betaalmogelijkheden bieden.
3. Denk groot, oftewel: wereldwijd
We leven in een wereld die steeds meer onderling verbonden is. Hoewel dit enorme kansen biedt, zelfs voor kleine bedrijven, brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee – vooral op het gebied van betalingen. Om uw betalingen volledig te optimaliseren, moet u ze toegankelijk maken voor al jouw klanten, waar ter wereld ze zich ook bevinden.
- Lokaliseer.Volgens CSA Research is 40% van de consumenten huiverig om te kopen op sites die niet in hun moedertaal zijn. Dat geldt zowel voor je betaalpagina als voor jouw online winkel. Als het afleveradres alleen Belgische postcodes of telefoonnummers accepteert, dan loop je hier klanten op mis.
- Accepteer verschillende betaalmethoden. Niet iedereen in de wereld gebruikt Visa of Mastercard. Van land tot land geven verschillende klanten de voorkeur aan PayPal, bankoverschrijvingen, Girocard, QR-betalingen, of zaken als iDEAL en Satispay. Door ze allemaal aan te bieden, optimaliseer je de betaling voor elke klant.
- Bied hulp bij het wisselen van valuta. Volgens Payvision voelt 45% van de klanten zich ongemakkelijk bij aankopen in een andere valuta. Werken met een betalingsdienstaanbieder kan het omgaan met veel verschillende valuta’s makkelijker voor je maken.
4. Krijg inzicht in betalingsautorisatie door je bank
Afgewezen transacties zullen je conversiepercentage in gevaar brengen en ervoor zorgen dat klanten ergens anders naartoe gaan. De goedkeuring van betalingen is een cruciaal onderdeel van de fraudebestrijding van jouw bank. Je kunt geweigerde transacties dus nooit helemaal uitsluiten, maar je kan wel de autorisatiepercentages van legitieme transacties verhogen. Dat kan helpen de conversie hoog te houden.
- Verkrijg gegevensover wanneer, waar en waarom transacties worden geweigerd. Weigeringscodes van uitgevende banken kunnen inzicht geven in terugkerende autorisatieproblemen. Als je jouw online betalingen serieus wilt optimaliseren, moet je deze patronen begrijpen.
- Plan betalingen op dagen met de minste afwijzingen. Voor toekomstige boekingen en terugkerende betalingen kunt je zelf bepalen wanneer betalingen worden verwerkt. Door betalingen in te plannen op dagen met een lager percentage weigeringen, kun je ervoor zorgen dat betalingen vaker worden goedgekeurd.
- Internationale transacties beheren. De meeste transacties die worden geweigerd, zijn transacties over de grens. Het gebruik van lokale banken of PSP’s met meerdere valuta’s (zoals CCV’s) zal helpen.
Het voordeel van een Payment Service Provider (PSP)
Natuurlijk hoeft je al deze complexe zaken niet zelf te regelen. Een payment service provider (PSP) is een bedrijf dat namens jou elektronische betalingen via meerdere kanalen ontvangt, verifieert en verwerkt. Zodat jij je handen vrij hebt voor het runnen van je business.
Met de PSP-diensten van CCV kun je vreemde valuta’s, verschillende betaalmethoden en in-store en online kanalen op één plek onderbrengen. Bovendien neemt hiermee de veiligheid voor je klanten toe en neemt de kans op weigering van autorisatie af. Het vermindert ook jouw administratie, aangezien je niet meerdere contactpunten of overeenkomsten met acquiring banken nodig heeft. Wij zijn het enige contactpunt dat je nodig hebt.
Met CCV Online Payments optimaliseer je eenvoudig jouw bedrijfsprocessen. Lees meer over de PSP van CCV (CCV Online Payments).