Het aantal volgers op Instagram is inmiddels wereldwijd toegenomen tot meer dan 600 miljoen. Oftewel, Instagram heeft een enorm publiek. Ter vergelijking, Twitter heeft ‘slechts’ 313miljoen actieve gebruikers per maand. Maar het is niet de omvang van het Instagrampubliek dat Instagram een aantrekkelijk marketingkanaal maakt, maar de mate van betrokkenheid die merken creëren via Instagram. Wanneer je ooit iets op social media hebt geplaatst vanuit jouw webshop heb je wellicht wel eens het gevoel gehad dat je dit voor niets deed: weinig of geen reacties, comments of retweets. Op Instagram is dit vaak anders. Hoe klein je publiek daar ook is, wanneer je iets plaatst krijg je op z’n minst een aantal likes en reacties, helemaal wanneer je relevante hashtags gebruikt. De betrokkenheid die je bereikt met Instagram, ook vaak ‘engagement’ genoemd, verslaat die van Twitter, Pinterest, Google+ en LinkedIn. Voor veel webshops zelfs die van Facebook, met maar liefst factor 10.
Ben je nog niet actief op Instagram? Dan wordt het tijd om een account aan te maken! We vertellen je in deze blog alvast hoe je aan de slag kunt met adverteren op Instagram.
Internationeel bereik
Niet alleen in België is Instagram een populair medium. In heel Europa is Instagram tegenwoordig niet meer weg te denken, en het medium wordt alsmaar populairder. Wil je met jouw webshop ook internationaal een publiek bereiken en betrokkenheid en conversie genereren? Onderstaande cijfers laten zien dat er naast België ook in Duitsland een groot publiek actief is op Instagram.
Klikbare links en call to actions
Wat betreft marketing op Instagram was het lange tijd een probleem om Instagramfans naar jouw webshop te krijgen. Het was namelijk niet mogelijk om klikbare links te plaatsen in berichten op Instagram waardoor je fans enkel kon doorverwijzen naar jouw webshoplink in de bio (omschrijving) van jouw Instagrampagina. Als gevolg hiervan moest je deze link constant actualiseren wanneer je jouw volgers naar een andere subpagina binnen jouw webshop wilde leiden omdat je bijvoorbeeld een specifiek of nieuw product onder de aandacht wilde brengen. Ondanks het feit dat dit geen ideale situatie is, is Instagram voor veel webshops een waardevolle bron van webshopbezoekers en dus verkoop.
Sinds een tijd is het wél mogelijk om links naar jouw webshop plaatsen op Instagram, maar enkel in advertenties die je plaatst via Instagram en dus niet in standaard posts. De call-to-action buttons die je kunt toevoegen aan een advertentie zijn: Shop Now, Install Now, Sign Up en Learn more.
In de voorbeelden hieronder kom je als bezoeker direct op de productpagina van de webshop terecht wanner je klikt op ‘Shop now’, of op de inschrijfpagina voor een sprekerssessie wanneer je klikt op ‘Learn more’.
Adverteren met gesponsorde berichten via influencers
Voordat adverteren op Instagram werd geïntroduceerd, kon je via een workaround adverteren middels ‘sponsored posts’, oftewel gesponsorde berichten. Dit kon je doen door te onderhandelen met belangrijke, bekende Instagram personen (influencers), en door hen te vragen om jouw merk of shop te promoten op hun eigen Instagram account. Hoewel dit een effectieve manier bleek om verkeer naar jouw webshop en dus ook verkoop te stimuleren, had deze werkwijze ook beperkingen:
- Gesponsorde berichten via influencers zijn vaak duur
- Het vereist zoekwerk en onderhandelingen
- Niemand is aansprakelijk als afspraken niet worden nagekomen
- Je hebt een beperkt bereik van publiek
Ondanks deze nadelen, wordt er nog steeds veelvuldig gebruikgemaakt van gesponsorde berichten. Jouw product door iemand anders laten promoten heeft namelijk ook wel degelijk voordelen. Het zorgt voor een stukje ‘sociaal bewijs’, voegt een zekere ‘coolheidsfactor’ toe aan jouw shop, en mensen zijn eerder geneigd iets te kopen wanneer iemand die ze vertrouwen het product aanprijst (een influencer). Neem bijvoorbeeld een tennisracket: wanneer een bekende, professionele tennisser iets positiefs zegt over een tennisracket, heeft dat veel meer impact dan wanneer jij als webshopeigenaar of producent vertelt dat het racket geweldig is.
Plus: ook al heb je niet veel controle over het publiek dat jouw product bereikt, je hoeft je daarentegen ook geen zorgen te maken om het afbakenen en targetten ervan.
Adverteren via Instagram Advertising
Sinds de introductie van Instagram Advertising kan iedereen Instagram advertenties ontwerpen via het Facebook advertising platform. Sinds 2012 is Facebook namelijk eigenaar van Instagram. Dit betekent dat je een advertentie aanmaakt binnen Facebook Ads om vervolgens te kiezen of je deze alleen op Instagram wilt tonen, alleen op Facebook, of juist op beide platformen. Het verschil tussen adverteren op Facebook of Instagram is het type advertentie. Waar je bij Facebook een tekst advertentie kunt plaatsen, is het bij Instagram de norm om te werken met foto of video.
Via deze advertentietool beschik je over vele opties om jouw advertentie vorm geven en kun je jouw publiek afbakenen, oftewel targetten. In tegenstelling tot gesponsorde berichten, zoals hierboven besproken, worden advertenties die je maakt via Instagram Advertising direct vanuit jouw eigen Instagram account getoond. Dee voordelen van Instagram Advertising op een rijtje:
- Betaalbaar
De kosten voor adverteren op Instagram worden op zowel CPC (kosten-per-klik) als op CPM (kosten-per-1.000 vertoningen) basis berekend.
- Targetten op Custom audiences
Het is via Instagram Advertising ook mogelijk om jouw advertenties te richten op zogenaamde ‘custom audiences’ (aangepast publiek), oftewel op de door jou opgegeven personen. Alleen zij krijgen vervolgens jouw advertentie te zien. Meestal bestaat zo’n aangepast publiek uit mensen die al op een manier in contact zijn geweest met jouw merk of shop, bijvoorbeeld webshopbezoekers, Facebookfans, of mensen van wie je contactgegevens hebt.
- Verfijnde opties om jouw publiek te targetten
Instagram Advertising heeft dezelfde target opties als Facebook Advertising. Je kunt jouw advertenties dus targetten op basis van locatie, demografische informatie, interesses, bedrag en vergelijkbaar publiek of je kunt kiezen voor automatische targeting.
- Do it yourself’, je hebt zelf de controle
Je hebt veel vrijheid in het ontwerpen van jouw Instagram advertentie. Maak een kwalitatief goede, sprekende foto en voeg hier een pakkende tekst aan toe.
Instagram advertising heeft daarnaast nog een belangrijk voordeel. In 2016 kondigde Instagram namelijk aan dat ze berichten niet meer chronologisch tonen aan het Instagram publiek, maar op basis van interesses. Oftewel: de volgorde van foto’s en videos op iemands Instagram tijdlijn is gebaseerd op de waarschijnlijkheid dat iemand geïnteresseerd is in die content, en op de relatie met de persoon die het bericht plaatst. Voorbeeld: wanneer iemands favoriete artiest een video op Instagram plaatst van een concert, zal de fan dit filmpje dus zeker weten zien op zijn Instagram tijdlijn, ongeacht hoeveel andere Instagram accounts diegene volgt. Ook wanneer iemands beste vriend een foto plaats van zijn nieuwe hond, zal dit worden getoond.
Behoor je niet tot de ‘top’ van interessante Instagram pagina’s voor een aantal van je volgers? Dan weet je dus niet zeker of jouw volgers jouw Instagram posts wel te zien krijgen. Met Instagram advertising kun je er door gericht te adverteren voor zorgen dat jouw fans deze posts wél zien.
Wil je meer aandacht voor je webshop of voor een bepaald product creëren? Plaats dan met enige regelmaat via een advertentie een leuke actie op Instagram, zoals een aanbieding, event, of de introductie van een nieuw product.
Typen advertenties en advertentiedoelen
Je kunt kiezen uit vier verschillende typen advertenties op Instagram:
- Foto advertenties — Eén liggende foto of vierkant formaat.
- Video advertenties — Video’s tot 60 seconden lang (liggend of vierkant).
- Carousel advertenties — Maximaal 4 foto’s die mensen kunnen zien door te swipen.
- Stories — Een compilatie van losse foto’s (max. 3 seconden) of video’s (max. 10 seconden) die gedurende 24 uur zichtbaar zijn voor volgers.
Advertentiedoelen
Met Instagram Advertising kun je kiezen uit verschillende doelen die gelden voor een specifieke advertentie. Je kunt kiezen uit een aantal doelen, en het is belangrijk om altijd een doel te kiezen voor je advertentie. Het doel dat je kiest heeft namelijk invloed op hoe jouw advertentie wordt geoptimaliseerd en op de kosten. Voorbeeld: wanneer het jouw doel is dat mensen jouw video bekijken, maakt het je waarschijnlijk niet uit of mensen klikken op jouw link (doel = awareness of consideration). Wanneer je een nieuw product aanbiedt in jouw shop, wil je juist wél dat mensen klikken op jouw link (doel = conversie).
Uit welke doelen kun je kiezen, en wanneer kies je voor welk doel?
- Merkbekendheid – Je maakt mensen bewust van jouw webshop, merk, product of dienst.
- Bereik – Je wilt het bereik van je berichten vergroten, en wilt dat jouw berichten onder de aandacht komen bij een groter publiek.
- Verkeer – Je wilt meer klikken naar jouw webshop genereren, en dus meer bezoekers trekken.
- Appinstallaties – Je wilt het aantal app installaties van jouw app verhogen, indien je een app hebt.
- Betrokkenheid – Je wilt meer betrokkenheid creeren voor jouw bericht, en wilt dat mensen daadwerkelijk jouw bericht ‘liken’, delen of hierop reageren. Indirect wil je natuurlijk ook dat dit zorgt voor meer merkbetrokkenheid. Denk bijvoorbeeld aan loyaliteitsacties gericht op bestaande klanten.
- Videoweergaven – Je wilt dat meer mensen jouw video’s bekijken. Vallen de video’s in de smaak? Dan is de kans groot dat mensen jouw Instagram account gaan volgen.
- Conversies – Je wilt zorgen voor meer conversie in jouw webshop. Je wilt dus niet alleen dat mensen jouw shop bekijken, maar ook dat ze daadwerkelijk een aankoop doen.
- Leads genereren – Door de advertenties wil je in contact komen met potentiële klanten. Je kunt deze potentiele klanten middels de advertenties meer vertellen of leren over jouw webshop, product of dienst
Wil je aan de slag met het maken van Instagram advertenties? Met behulp van de informatie in deze blog en het stappenplan dat je hier kunt lezen, kun je direct beginnen. Succes!