Jaarrekeningen neerleggen is sinds 4 april comfortabeler geworden
De Balanscentrale verzamelt en verspreidt sinds haar oprichting in 1978 de jaarrekeningen van bijna alle rechtspersonen in België. Door de drong een belangrijke hervorming van de toepassingen zich op. De online toepassing van de Balanscentrale ziet er sinds 4 april dan ook volledig anders uit. Bedrijven kunnen door de nieuwe look vlotter jaarrekeningen opmaken, betalen en publiceren. Voor het luik ‘betalen’ koos de Nationale Bank van België voor een samenwerking met CCV.
Aangepaste betaalmodule voor de Balanscentrale
Voordien had je als ondernemer beperkte betaalopties bij het neerleggen van een jaarrekening. De keuzes waren gelimiteerd tot een overschrijving en betaling met kredietkaart. De samenwerking met CCV zorgt voor een ruimer aanbod aan online betaalmogelijkheden: kredietkaart, debet kaart (Maestro en Bancontact), smartphone, QR-code en betaallink. De betaallink optie is vooral een belangrijke toevoeging voor boekhoudkantoren. Zij kunnen als derde-neerlegger nu het nodige voorbereiden en hun klant een beveiligde link toesturen. De ondernemer komt via deze link in zijn of haar persoonlijke betaalomgeving terecht met vooraf ingevulde betaalgegevens.
Meer betaalmogelijkheden impliceert ook een striktere controle van de betalingen. Foute bedragen of het ontbreken van gestructureerde mededelingen leiden tot automatische terugbetalingen (refunds). Voor ondernemers die zweren bij betaling via overschrijving is het belangrijk te vermelden dat er een nieuw NBB-bankrekeningnummer is van CCV, om verwarring te voorkomen.
Wat is er nog meer veranderd sinds 4 april 2022?
- Mededeling van neerlegging via e-Box: uitsluitend in de officiële e-Box
- Nieuwe Filing-applicatie: gepersonaliseerde werkruimte
- Openbaarmaking: kort na validatie van betaling
- Vernieuwde toegang: gebruik van het CSAM-portaal van de overheid
- XBRL 2.1: nieuw XBRL-formaat en -structuur
Lees meer informatie over de update Balanscentrale op de website van de Nationale Belgische Bank.