Een nieuwe winkel opstarten vraagt om veel denkwerk, luidop dromen en honderden knopen doorhakken. De keuzestress die daar bijhoort, is geen goede raadgever. Voor startende winkeliers biedt deze checklist met essentiële tips wel een perfecte leidraad. CCV is een partner voor starters en geeft graag businesstips mee die de opstart van een zaak vergemakkelijken.
1. Zoek naar de perfecte locatie
Waar zit er nog een gat in de markt voor een nieuwe winkel? Aan de rand van de stad, in het centrum of vier dorpen verder, je kiest best voor een locatie die een positieve impact heeft op je omzet. Een parking naast de deur vergemakkelijkt de verkoop van grote producten zoals meubels, maar voor artisanale voedingswaren klinkt een winkelwandelstraat perfect. Leg je oor te luister bij naburige concullega’s. Zij weten of er voldoende passage is en of deze mensen aansluiten bij je doelpubliek.
2. Kies een gewenst winkelpand
Vertrek vanuit je businessplan om te beslissen welke uitstraling en welke oppervlakte het pand moet hebben. Dit verschilt voor een lingerie-, kaas- of ijzerwarenhandel. Een mooie art-decogevel is niet belangrijk wanneer deze geen impact heeft op het aantrekken van klanten. Hoeveel plaats heb je nodig voor een etalage, showroom, toonbank, pashokjes, voorraad en koeltogen? Breng dit perfect in kaart en teken een grondplan. Starten is slechts het begin, houd dus ook rekening met een toekomstige doorgroei voordat je een contract of verkoopakte ondertekent.
3. Welk product zet je in de spotlight?
Wat ga je exact verkopen? Maak voldoende tijd voor een uitgebreid onderzoek naar concepten en producten. Je kan daarna kiezen voor één type product of een totaalconcept. Zet hoe dan ook in op je rol als specialist. Binnen een nichemarkt is het de moeite om te vragen of je de exclusieve verdeler kan worden voor een merk. Via een concept store kan je dan weer een geheel eigen wereld creëren waardoor je klanten aantrekt en inspireert.
4. Winkelbeleving is alles
Klanten blijven langer plakken wanneer ze een aangenaam gevoel krijgen in een winkel. Het winkelinterieur is van primair belang, overweeg dus om een interieurarchitect met retailervaring in te schakelen. Zorg zeker voor aangename verlichting en netheid, want niemand houdt van stof of onflatterende verlichting in pashokjes. Een overzichtelijke opstelling (per maat, merk, kleur, product) verhoogt het gebruiksgemak van je klanten. Wil je meer dan de basics? Ga dan voor een koffiecorner, een dj-set of organiseer een uniek evenement.
5. Scoren met een topservice
Iedereen die in je zaak werkt, is een belangrijk uithangbord. Een fantastische service kan het verschil maken tussen eenmalige klanten en vaste klanten. Zorg voor een goede opleiding (verkooptechnieken, productkennis) en houd iedereen op de hoogte over promocampagnes of nieuwe producten. Klanten weten dat ze bij jou aan het goede adres zijn als je op alle vragen een helder antwoord kan geven.
6. Wees bereikbaar en communiceer helder
Je klanten zijn nooit tevreden wanneer ze voor een gesloten deur staan. Vermijd deze teleurstelling daarom door helder te communiceren over openingsuren en sluitingsdagen. Dit doe je best op alle kanalen: aan de etalage, op je website, op Facebook en via Google. Bij Google kan je makkelijk een bedrijfsprofiel aanmaken. Zo vinden mensen jouw winkel via een zoekopdracht of via Google Maps. Op welke dag sluiten de andere retailers en lijkt de winkelstraat doods? Is dat maandag of dinsdag, dan is dit ook voor jou de meest gunstige sluitingsdag.
7. Kies de beste betaaloplossing
Heb je een vaste toonbank of moet je continu bestellingen opnemen en klanten laten afrekenen op het terras van je horecazaak? Er bestaan verschillende oplossingen met vaste of mobiele betaalterminals. Kies dus de oplossing die het best past bij jouw zaak en die het meeste gebruiksgemak oplevert voor jouw klanten. Meer info vind je via CCV betaaloplossingen.
8. Zet in op omnichannel
Overweeg zeker om een webshop te koppelen aan jouw fysieke winkel. Zo krijg je een wisselwerking in twee richtingen. Een klant kan de sweater waarover hij twijfelde in het pashokje dan achteraf gemakkelijk in het online winkelkarretje gooien. Anderzijds wordt je fysieke winkel een perfect ophaalpunt voor webshoppers. Misschien kunnen zij niet weerstaan aan de gloednieuw accessoires die op je toonbank prijken? Verwijs op je webshop naar events in de winkel en leg een iPad in je shop waarop je volledige gamma te zien is.
9. Maak naam via goede marketing
Een marketingplan is een essentieel element om de aftrap van je zaak zo succesvol mogelijk te maken. Bij het knippen van het lintje hoort daarom ook een groots openingsevent. Dream big en nodig iedereen die van belang is uit, van je persoonlijke netwerk tot de regionale pers en influencers. Een samenwerking met belangrijke modebloggers zorgt met de juiste hashtags en weggeefacties meteen voor meer naamsbekendheid. Daarna moet je blijven inzetten op allerlei opportuniteiten die bij je zaak passen: nieuwsbrief, sociale media, advertenties, lokale evenementen…
10. Kies de juiste betaalmethoden
Houd er rekening mee dat je best bepaalde kaarten aanvaardt in functie van je klanten. Als je chocolatier bent in Brugge, kan je natuurlijk niet zonder MasterCard en VISA, maar overweeg zeker ook American Express of JCB. Daarmee betalen immers veel buitenlandse toeristen. Als je een zaak start waarbij je voeding verkoopt, dan is het aanvaarden van elektronische maaltijdcheques natuurlijk een must. Doe je dat niet, dan misloop je waarschijnlijk inkomsten.
Conclusie
Met deze tips kan je het businessplan voor de opstart van je winkel nog verder verfijnen. Maar waar kan CCV je mee helpen? CCV heeft, als partner in betaaloplossingen, een aanbod uitgewerkt specifiek voor startende ondernemers. Onze missie is al meer dan 20 jaar het ontzorgen van ondernemers en zoals je hierboven kan lezen, is het aanvaarden van elektronische betalen in een onderneming een grote stap in de goede richting!
Ook interessant voor jou als starter
Als starter investeren in elektronische betalingen?
Velen dromen van een eigen zaak. Toch komt er heel wat bij kijken. CCV is een partner voor starters en geeft graag tips & tricks mee die de opstart vergemakkelijken.
7 do’s voor starters om enkele veelvoorkomende risico’s te vermijden
Om een gezond bedrijf op te bouwen, heb je veel meer nodig dan enkel een goed idee en klanten. CCV lijst enkele belangrijke ‘do’s’ op, die starters helpen klaarstomen voor hun groeitraject en bedrijfsvoering.