12 wereldwijde betalingsstatistieken met een impact op kmo’s

Kleine en middelgrote ondernemingen overal ter wereld moeten een keuze maken tussen de talloze betaalmethoden die intussen beschikbaar zijn. Krediet- en debetkaarten, betalingen via apps en smartphone portemonnees, gewone contante betalingen enz.: de opties lijken soms eindeloos.

In dit artikel kijken we naar het grote geheel, want macrobetaaltrends beïnvloeden bedrijven uiteindelijk op microniveau. Daarom hebben we 12 statistieken geselecteerd die het CCV-marktlandschap mee in kaart brengen. Maar we belichten ook wat er gebeurt in de rest van de wereld. Daarnaast vind je hier nuttige tips en advies om betalingen te gebruiken die je verkoop stimuleren, waar je ook bent.

Cash: een blijver, maar wel minder populair

1. Wereldwijd is het aantal contante transacties op vijf jaar tijd gedaald van 89% naar 77%. (2018, McKinsey):

Contant geld wordt minder populair en mensen betalen steeds vaker elektronisch. Dus moeten handelaars proberen om een waaier een verschillende betaalmethoden aan te bieden om concurrerend te blijven.

2. Tussen 2018 en 2022 zullen de gebruikte betaalmethoden in verkooppunten over de hele wereld ingrijpend veranderen. (Worldpay):

In 2018 waren dit de cijfers: 31% contant, 29% debetkaart, 20% kredietkaart, 16% e-wallet, 2% klantenbetaalkaart en 1% prepaidkaart. Tegen 2022 zal het aandeel van cash naar schatting dalen tot 17% en het gebruik van e-wallets toenemen tot 28% van de wereldwijd gebruikte betaalmethoden in verkooppunten.

3. Ondanks het overwicht van elektronische betalingen zijn er meer eurobiljetten in omloop gebracht (ECB):

Door het economisch herstel sinds 2014, de toevoeging van nieuwe leden aan de eurozone en een blijvend gebrek aan vertrouwen in financiële instellingen blijft men in Europa steeds meer eurobiljetten in omloop brengen.

Samenvatting: het is moeilijk om een globaal overzicht te bieden van de trends op het vlak van cash betalingen omdat er enorme verschillen zijn tussen de regio’s. Zelfs binnen Europa zijn de verschillen groot: landen als Duitsland en Tsjechië blijven sterk afhankelijk van contant geld, terwijl Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland evolueren naar een cashloze maatschappij. Het beste voorbeeld hiervan wordt misschien wel aangehaald door Harry de Quetteville in de Britse krant The Telegraph:

“In Japan, een rijk land dat zeer gehecht is aan cash, gebruikt 79% van de inwoners elke dag contant geld. In Amerika betaalt 70% van de mensen elke week met cash. In Zweden zegt slechts 60% dat ze het de afgelopen maand gebruikt hebben – en dan nog niet vaak.”

Ondernemingstip: het kan verleidelijk zijn om cash van het menu te halen en volledig voor elektronisch te gaan. Maar aangezien contant geld toch in heel wat landen populair blijft, loont het om de gewoontes en voorkeuren van je klanten na te gaan voor je een definitieve beslissing neemt.

De opkomst van elektronische betalingen

1. Het wereldwijde gebruik van krediet- en debetkaarten als betaalmiddel is (samengenomen) bijna verdubbeld van 5% naar 9% op vijf jaar tijd, van 2012 tot 2017 (McKinsey):

Debet- en kredietkaarten zijn gevestigde betaalmethoden. Het is dus niet meer dan normaal dat ze de eerste keuze zijn voor consumenten die op zoek zijn naar een flexibel alternatief voor contant geld.

2. De totale transactiewaarde van wereldwijde digitale betalingen zal naar verwachting jaarlijks groeien met 12,8% (Statista):

Men verwacht dat de digitale betalingen zullen blijven groeien tussen 2017 en 2023.

3. Noord-Amerika is de eerste regio waar meer dan 50% van de betaaltransacties elektronisch plaatsvindt (McKinsey):

De dominantie van elektronische betalingen in Noord-Amerika is duidelijk: “Met jaarlijks 450 elektronische transacties per persoon neemt deze regio het voortouw op dat vlak.”

4. Bijna de helft (47%) van alle Europese kaarttransacties verloopt via contactloze technologie (NFC) (Finextra):

Maar net als voor cash zien we in Europa een gemengd beeld bij contactloze kaarten. Zo was 51,5% van alle kaartbetalingen in Nederland in 2018 contactloos, maar zijn landen als Duitsland en Zwitserland veel terughoudender om over te stappen op contactloze betaalmethoden.

5. In China zijn elektronische betalingen tussen 2012 en 2017 meer dan vertienvoudigd, met een stijging van 4% tot 34% (2018, McKinsey): 

Dat is voornamelijk te danken aan de pijlsnel stijgende populariteit van mobiele betaalmethoden zoals digitale portemonnees en betaalapps met QR-code zoals WeChat en Alipay.

Samenvatting: de populariteit van elektronische betalingen neemt overal ter wereld toe – bijna zonder uitzondering. De adoptiegraad verschilt per land, maar naarmate de technologie evolueert en de toegang tot banken in ontwikkelingslanden verbetert, zullen digitale betaalmethoden wereldwijd aan populariteit blijven winnen.

Ondernemingstip: tegenwoordig kunnen zelfs de kleinste bedrijven gebruik

maken van flexibele betaaloplossingen om contactloze betalingen te aanvaarden. Dat kunnen terminals zijn zoals de CCV Mini, die in een holistische betaalomgeving voor je online en offline verkoop geïntegreerd kunnen worden.

Mobiele betalingen: de toekomst?

1. Wereldwijd zijn mobiele verkopen sinds 2017 goed voor 48% van de digitale omzet (McKinsey):

Smartphones zijn voor steeds meer mensen deel van het dagelijks leven. Voor talloze consumenten wereldwijd wordt online shoppen via mobiele en in-app betalingen dan ook steeds normaler.

2. Het wereldwijde gebruik van mobiele betalingen in verkooppunten zal in 2022 naar verwachting gestegen zijn tot 28% (Worldpay): 

De populariteit van contactloze mobiele betalingen via een digitale portemonnee of een wearable zal naar verwachting blijven groeien naarmate consumenten de voordelen ontdekken van een leven zonder cash – en kaarten.

3. In Europa gaf 92% van de in 2017 bevraagde millenials aan dat ze in de komende drie jaar mobiele betalingen zouden gebruiken (Visa Europa): 

Millennials staan meer open voor nieuwe betaaltechnologieën. Volgens Worldpay heeft zelfs 28% van de millennials overal ter wereld al een mobiele portemonnee gebruikt in een verkooppunt, tegenover 20% van de algemene bevolking. Ook de jongere generatie (Gen Z) probeert graag mobiele betalingen uit, en volgens Billtrust betaalt 46% van de jongeren 1 tot 5 keer per maand met een digitale portemonnee.

4. Mobiele betalingen in verkooppunten worden al ondersteund door 37% van de ondervraagde handelaars uit alle landen ter wereld en 31,4% is van plan om die mogelijkheid toe te voegen of uit te breiden (Kount):

Consumenten kunnen enkel het maximum halen uit mobiele betalingen als de juiste faciliteiten er zijn, en het gebrek daaraan remt in sommige regio’s de evolutie af.

Samenvatting: zoals we al eerder in dit artikel vermeldden, neemt China het voortouw op het vlak van mobiele betalingen, met de enorme populariteit van apps als Alipay en WeChat. Overal ter wereld toont de nieuwe generatie die is opgegroeid met digitale technologie belangstelling voor mobiele betaalmethoden, maar in veel regio’s verloopt de groei traag – mede door een gebrek aan infrastructuur. Dat zal de komende jaren snel veranderen. Zo zagen we al enorme vooruitgang in twee van onze markten: België en Nederland.

Ondernemingstip: aanvaardt je mobiele betalingen in je verkooppunt? Hang of plaats dan zeker een bordje aan de kassa om de optie in de kijker te zetten. Klanten hebben vaak een duwtje in de rug nodig bij een technologie die ze nog niet gewoon zijn.

 

Besluiten

Met zo veel verschillende mogelijkheden in het wereldwijde betalingslandschap moeten handelaars zich bewust zijn van de consumentengewoonten in hun eigen regio om de betaalmethoden te aanvaarden die klanten willen gebruiken. Bij CCV zijn we gespecialiseerd in het leveren van betaaloplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen, zodat jouw bedrijf kan groeien dankzij de nieuwste betaalmethoden. Contacteer ons, we helpen je graag.