Tot ziens cash

Hallo elektronische betalingen

Kijk eens in je portefeuille. Hoeveel cash geld zit erin? We durven te wedden dat het minder dan € 50 is, als je al cash hebt.

Door de opkomst van contactloze betalingen en mobiele technologie is er steeds minder contant geld in omloop en 2019 is het jaar waarin 'cashloos' de norm wordt. Zo is contant geld in Zweden bijvoorbeeld nog maar goed voor twee procent van de totale waarde van alle transacties. Dat land werkt in feite dus cashloos.

Maar zo zonder cash geld, dat brengt ook een hele reeks uitdagingen mee. Cash geld is in Zweden intussen zo achterhaald dat veel banken het niet langer aannemen en sommige Zweden verstoppen hun papiergeld dan maar in hun microgolfoven, bij gebrek aan een betere plek.

Cashloos is dan misschien toch niet zo makkelijk, als we dit bizarre gevolg mogen geloven, maar de verhoudingen verschillen sterk van land tot land. Een recent onderzoek door de Duitse centrale bank wees uit dat veel Duitsers de voorkeur geven aan cash geld omdat ze zo hun uitgaven beter onder controle kunnen houden, terwijl in Nederland slechts 45 procent nog cash gebruikt.

Of je naar cash grijpt of niet, dat is je eigen keuze en die verschilt van land tot land, maar wat je ook vindt van deze cashloze trend, de bewijzen liegen niet: cash wordt stilaan ouderwets en als handelaar is het aan jou om je klanten betalingsopties aan te bieden die bij hen passen.

Mobiele toestellen dichten de kloof tussen cash en digitaal

De Scandinaviërs zien een leven zonder cash helemaal zitten, maar dat is niet overal ter wereld zo. Mobiele toestellen kunnen deze kloof dichten, want door de technologische vooruitgang gaan we ons geld slimmer benutten en dat geldt zowel voor klanten als handelaars.
Zelfbedieningszuilen en automaten creëren een nichemarkt en overal duiken apps en digitale diensten op om dit proces zo efficiënt mogelijk te stroomlijnen. Het is gewoon een kwestie van tijd voor we allemaal overschakelen en nee, cash zal nooit helemaal verdwijnen (de wereldwijde cultuur is te divers voor een volledige shift), maar de overschakeling op mobiele toestellen zal in 2019 en in de toekomst alleen maar blijven toenemen.

Mobiele betaalmethodes

Mobiele betaling

Zoals Payconiq om te kunnen betalen met je gsm-nummer.

Digitale portefeuilles:

Bijvoorbeeld Google Pay en Apple Pay, waarmee je je kaartgegevens kan opslaan op je gsm.

QR Codes

Een code scannen om iets te betalen, gewoonlijk door geld te versturen naar een code of gsm-nummer van de handelaar.

Technologiebedrijven en banken gaan de strijd aan om als eerste met de meest complete oplossing te komen via Open Banking.

De keus is aan de klant: sommigen hebben liever een app, terwijl anderen de voorkeur geven aan een volledige digitale portefeuille. Apple Pay en Google Pay zijn momenteel marktleiders en dat is niet verwonderlijk als je weet dat beide bedrijven een technologisch monopolie in handen hebben. Hoewel Apple beperkt wordt door de NFC-capaciteiten van de iPhone voor derden.

Maar de grootste koploper op het vlak van mobiele betalingen is wellicht China, waar 50 procent van alle transacties verloopt via QR-codes met AliPay en WeChat Pay. Dit systeem is beschikbaar van het kleinste marktkraampje tot het grootste retailconcern. Op een markt kan een transactie als volgt verlopen:

Een klant wil fruit kopen, dus hij gaat naar een kraampje. Hij neemt zijn gsm en scant een sticker met de QR-code via WeChat Pay. De transactie wordt goedgekeurd, de klant betaalt en krijgt zijn fruit.

De apps in Europa

Iets dichterbij in Europa zien
veel bedrijven hun apps groeien, bijvoorbeeld:

  • Swish in Zweden
  • MobilePay in Denemarken
  • Twint in Zwitserland
  • Bluecode in Duitsland
  • Payconiq in België en Nederland

Het uiteindelijke doel is een 'all-in-one' digitale portefeuille/app creëren die alle klantenkaarten, geschenkbonnen en betalingsgegevens van de klant bundelt. De voordelen voor de klant? Het is gebruiksvriendelijk en hij hoeft geen contant geld of klantenkaarten meer mee te zeulen.

Ook de retailers zijn blij, want zij beschikken zo over een schat aan waardevolle consumentengegevens en kunnen hun klanten vlotte transacties aanbieden. Dit concept is al aan een opmars bezig. Zo lanceert Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland, het concept van de AH to go-winkel, waar klanten kunnen betalen zonder langs de kassa te passeren. Gebruiksvriendelijkheid ten top dus.

De klant schrijft zich gewoon in met een app, kiest in de winkel dan zijn producten, scant zijn klantenkaart (op termijn zal hij zijn eigen smartphone kunnen gebruiken) en stapt de winkel weer buiten. Binnen 10 minuten wordt het bedrag van zijn rekening geboekt.

Die gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie maken mobiele betalingen zo populair

Mobiele betalingen zijn de toekomst en een handelaar die deze betalingen niet aanbiedt, zal zijn concurrenten zien voorbijsnellen.

Cash wordt stilaan ouderwets en als handelaar

is het aan jou om je klanten betalingsopties aan te bieden die bij hen passen

Open Banking is een andere naam voor PSD2

Dit vereist dat banken in sommige landen hun gegevens vrijgeven in een beveiligd standaardformaat zodat die gedeeld kunnen worden en vlotter gebruikt kunnen worden met gemachtigde, veilige derde partijen