3 conversiekillers die je best voorkomt
Iedere webshop is anders en het is dan ook niet makkelijk om algemene oorzaken te vinden waarom bezoekers niet overgaan tot een aankoop. Er zijn namelijk veel verschillende redenen waarom sommige bezoekers niet of weinig converteren. In deze blog bespreken we de meest voorkomende en doen we suggesties voor verbetering zodat minder klanten afhaken.
Conversiekiller 1: niet kunnen afrekenen als gast
Wellicht herken je deze situatie van jouw eigen online shopping ervaringen: je hebt een product gezien dat je online wilt kopen, plaatst het in jouw winkelmand, maar je moet vervolgens verplicht een account aanmaken voordat je kunt afrekenen. Volgens een onderzoek van E-consultancy, verlaat maar liefst 25% van de bezoekers het check out-proces wanneer ze verplicht zijn om eerst een account aan te maken. Veel mensen zitten er dus blijkbaar niet op te wachten om eerst allerlei informatie in te vullen voordat ze hun aankoop kunnen afronden. Helemaal voor klanten die verwachten niet snel nog een keer een aankoop te doen bij dezelfde webshop, is het begrijpelijk dat zij geen behoefte hebben aan een account, maar juist snel en eenvoudig als gast willen afrekenen. Bied klanten dus de mogelijkheid om zelf te kiezen of ze wel of geen account willen aanmaken op jouw webshop.
Binnen de software van CCV Shop kun je ervoor kiezen om jouw klant zelf te laten bepalen of hij een account wil aanmaken. Het aanmaken van een account is tijdens of na de bestelling alsnog mogelijk, maar is niet verplicht. Schakel je deze optie in voor jouw klanten, dan kan dat op een aantal manieren:
1. Registeren tijdens bestelproces
De klant krijgt de mogelijkheid om zich tijdens het gehele bestelproces te registeren.
2. Registeren na bestelproces
De klant krijgt de mogelijkheid om toch nog een account aan te maken nadat hij daadwerkelijk de bestelling heeft geplaatst.
Conversiekiller 2: inconsistent gebruik van afbeeldingen
Afbeeldingen zijn één van de belangrijkste elementen van een webshop. Online shoppers maken hun productkeuze namelijk onder andere op basis van de afbeeldingen die ze op de webshop zien, vooral als het gaat om producten zoals kleding, schoenen en bijvoorbeeld sieraden.
Zorg er dan ook voor dat de afbeeldingen die je plaatst groot genoeg zijn en dat hier één lijn in zit. Wees bijvoorbeeld consistent in het gebruik van een achtergrond in je foto’s: wanneer je steeds een witte achtergrond gebruikt, blijft dit dan doorvoeren, en wissel niet opeens naar een roze achtergrond. Let wel op met de achtergrondkleur die je kiest; deze moet bij de kleur van je webshop passen. Een foto met een grijze achtergrond terwijl de achtergrond van je webshop roze is zal er niet mooi uit zien. Download je een afbeelding van internet, dan heb je vaak de keuze tussen een PNG of JPG extensie. Een foto met een PNG extensie heeft een transparante achtergrond, terwijl een foto met een JPG extensie wel een achtergrond heeft. Een PNG-foto is verder van hogere kwaliteit, waardoor het bestandsformaat dus groter is. Gebruik bij voorkeur geen foto’s met een te groot bestandsformaat, bijvoorbeeld 2MB of hoger, omdat dit de laadtijd vertraagt.
Verder is het aantrekkelijk voor bezoekers wanneer je in de categorieweergave puur het product toont op een foto. Verkoop je bijvoorbeeld een spijkerbroek, laat dan enkel de spijkerbroek zien. Voeg bij de detailweergave van een product pas een foto toe van hoe de broek eruit ziet als hij daadwerkelijk door iemand wordt gedragen, zodat de bezoeker hier een goed beeld van krijgt. Dit kun je bij allerlei producten op deze manier aanpakken: eerst enkel een foto van een bank, en bij de detailweergave ook een foto van de bank als deze in een woonkamer staat.
Probeer er ook voor te zorgen dat de foto’s die je gebruikt constant dezelfde afmetingen hebben, dit geeft bezoekers een rustige indruk omdat de foto’s er in ieder blok dan hetzelfde uitzien. Wil je een deel van een foto tonen, en deze niet in zijn geheel laten zien? Gebruik dan de canvas weergave. Er wordt dan als het ware ingezoomd op de afbeelding. Deze instelling vind je via: Startpunt – Mijn producten – Categorieën beheren.
Conversiekiller 3: moeilijk vindbare info over levering en retourneren
Online shoppers willen graag weten waar ze aan toe zijn. Dit geldt niet enkel voor bijvoorbeeld de kwaliteit van de producten die ze kopen, maar ook om alles wat komt kijken bij een online aankoop. Denk aan de levering van producten (levertermijn en leveringskosten) en het retourbeleid. Consumenten verwachten tegenwoordig een snelle levering van hun bestelling, levertijd speelt dan ook mee bij de keuze van de webshop waar een consument uiteindelijk iets bestelt. Communiceer dus duidelijk welke levertijd van toepassing is, zodat de consument achteraf niet voor een verrassing komt te staan.
Hetzelfde geldt voor de bezorgkosten: zorg ervoor dat je bezorgkosten duidelijk communiceert op jouw webshop. Het is goed om per product de bezorgkosten te tonen die gelden, maar wanneer je extra duidelijk wilt zijn, laat je bezoekers al op de homepage weten welke bezorgkosten er gelden. Verschillen deze kosten omdat je bijvoorbeeld ook erg grote producten aanbiedt waarvoor hogere verzendkosten gelden? Communiceer dan bijvoorbeeld een ‘vanaf’ bedrag. Bied je bezorging gratis aan vanaf een bepaald bedrag?Meld dit dan ook. Dit kan een extra trigger zijn waardoor mensen hun bestelling bij jouw webshop plaatsen.
Verder kan het natuurlijk voorkomen dat een klant niet tevreden is met het product dat hij heeft besteld. Of het nu gaat om een defect product, een product dat niet past (zoals een paar schoenen), of simpelweg een verschil in verwachting: communiceer duidelijk hoe een klant een product kan retourneren. Kan hij het product kosteloos terugsturen? Hoe zet de klant het retourproces in gang? En wat is de retourtermijn? Zorg ervoor dat je zo transparant mogelijk bent over het gehele retourproces, en plaats alle informatie overzichtelijk op een aparte pagina binnen jouw webshop die eenvoudig te vinden is.
Bovenstaande conversiekillers zijn eenvoudig te voorkomen, en kunnen een aanzienlijk verschil maken in het aantal verkopen in jouw webshop. Zorg er dus voor dat jouw klanten de optie hebben om af te rekenen als gast, wees consistent met afbeeldingen en communiceer informatie rondom levering en retouren duidelijk op een pagina binnen jouw webshop, zodat klanten hier niet naar op zoek hoeven te gaan. Succes!