Hoe zorg je ervoor dat jouw webshop betrouwbaar overkomt?

betrouwbare-webshop.jpg

Bij de meeste webshops kunnen klanten gerust een bestelling plaatsen omdat de webshops betrouwbaar zijn. Helaas is oplichting door webshops die er professioneel uitzien een probleem dat steeds groter wordt. Voor consumenten is het soms moeilijk om deze nepshops te onderscheiden van webshops, wat leidt tot vele gedupeerden. Het bewustzijn rondom nepshops wordt bij consumenten steeds groter doordat er meer aandacht aan wordt besteed in bijvoorbeeld de media. De consument wordt erop gewezen bepaalde onderdelen en punten te checken bij een webshop om te kunnen concluderen of het daadwerkelijk om een betrouwbare webshop gaat. Ook voor jouw webshop is het dus belangrijk dat deze punten in orde zijn  zodat er geen twijfel bestaat bij de consument. Hoe neem je deze twijfel weg?

De_kracht_van_reviews_1.png

Reviews en klantscore

Klanten wordt aangeraden om de naam van het bedrijf waar ze een aankoop willen doen te Googlen samen met het woord ‘review’. Vervolgens dienen ze voor de zekerheid meerder review- en beoordelingswebsites te bekijken, omdat reviews ook door een bedrijf zelf geschreven kunnen zijn. Zorg er dus voor dat je klanten de mogelijkheid biedt om reviews achter te laten op jouw webshop via apps zoals KiyOh, WebwinkelKeur of Feedback Company, allemaal te vinden in de CCV Shop App Store.

Wees niet teleurgesteld als jouw gemiddelde cijfer geen 10 is. Een 10 is natuurlijk een heel mooie score, maar komt dit betrouwbaar over voor de klant? Want welk bedrijf doet echt álles goed, en laat nooit een steek vallen? Precies, dat is er eigenlijk geen één. Bij het runnen van een webshop gaat er nu eenmaal wel eens iets mis, want er werken mensen aan. Daarnaast bestaat de kans dat kritische consumenten jouw shop met bijvoorbeeld een 8 beoordelen, ondanks dat ze volledig tevreden zijn.

Contactinfo en BTW-nummer

Aan consumenten wordt om te controleren of een webshop is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als je twijfelt aan de betrouwbaarheid. Een bedrijf en dus ook een webshop is verplicht om zijn BTW- (of KvK-)nummer op zijn website te vermelden. Consumenten kunnen dus in het handelsregister het BTW-nummer of de bedrijfsnaam opzoeken om te kijken of het een bestaand nummer en of bedrijf is. Zorg er dus voor dat jouw BTW-nummer altijd makkelijk te vinden is op jouw webshop, zodat de consument dit nummer, indien hij dat wil, eenvoudig kan natrekken.

Verder is het volgens de wet verdacht wanneer een webshop enkel een chatfunctie en e-mailadres gebruikt, in plaats van verdere contactinformatie. Zorg er dus voor dat je in ieder geval de volgende contact- en bedrijfsinformatie vermeldt:

  • Bedrijfsnaam
  • Adres
  • Telefoonnummer(s)
  • KvK-nummer
  • Btw-nummer
  • E-mailadres
  • Algemene Voorwaarden
  • Leveringsvoorwaarden
  • Retourprocedure

Daarnaast is het belangrijk om jouw webshop een gezicht te geven. Net als in een fysieke winkel, willen webshopbezoekers weten bij wie ze de aankoop doen. Vooral voor beginnende online shoppers is dit belangrijk, maar er zijn ook genoeg ervaren online shoppers die op deze manier een online indruk willen krijgen van jou. Laat op jouw webshop dus duidelijk zien wie je bent. Vertel iets over de geschiedenis van jouw webshop en plaats hierbij een foto van jezelf of van één van jouw medewerkers

Betaalopties: achteraf betalen?

Het wekt vertrouwen bij de consument wanneer hij de keuze heeft uit meerdere betaalmethoden waaronder een vorm van een verzekerde online betaling. iDEAL biedt bijvoorbeeld geen verzekerde betaling en een consument kan wanneer hij via deze betaalmethode heeft betaald zijn geld niet zomaar terug krijgen. Het aanbieden van PayPal als betaalmethode biedt deze verzekering wél. Bij PayPal geldt namelijk een zogenaamde aankoopbescherming wat inhoudt dat een online aankoop maar liefst 180 dagen verzekerd is. Voor betaling via creditcard geldt hetzelfde, een aankoop is 180 dagen lang gratis verzekerd tegen schade, diefstal en verlies. Door dit soort betaalmethoden aan te bieden, waarborg je de levering voor de klant waardoor hij met vertrouwen bij je kan bestellen.

Het opnemen van een achteraf betaalmethode zoals AfterPay biedt ook uitkomst wanneer het gaat om het wekken van vertrouwen bij de klant. Op deze manier kunnen klanten producten eerst ontvangen, en daarna pas betalen. Ze zijn er dan dus zeker van dat ze geen geld kwijt zijn terwijl ze het product vervolgens nooit geleverd krijgen omdat een webshop onbetrouwbaar blijkt te zijn. Binnen de kledingindustrie is achteraf betalen al een hele tijd een betaalmethode die vaak wordt gebruikt. Klanten kunnen zo eenvoudig eerst kleding bekijken en passen, de niet-gebruikte producten retourneren en alleen de goederen afrekenen die ze houden.

Keurmerk

Onderzoek van Multiscope, in opdracht van Trusted Shops, toont aan dat keurmerken een duidelijke toegevoegde waarde hebben. Voor maar liefst 82% van de consumenten is de aanwezigheid van een onafhankelijk keurmerk namelijk medebepalend voor het vertrouwen in een webshop. Ontbreekt een keurmerk? Dan is de kans groot dat de consument twee keer nadenkt over het doen van een aan koop in jouw shop en uiteindelijk koopt bij een concurrent die wél een keurmerk op zijn shop heeft. De kans is klein dat de consument in het geval van het ontbreken van een keurmerk zelf op zoek gaat naar bijvoorbeeld klantbeoordelingen om alsnog te kijken of de webshop betrouwbaar is. Het kiezen voor een andere webshop mét keurmerk kost in dat geval veel minder moeite.

De consument kan checken of een webshop ook echt actief lid is van het keurmerk dat zij voert. Sommige webshops zetten namelijk helaas wel het logo van een keurmerk op hun webshop, maar zijn niet echt lid. Veel keurmerken hebben een ledenlijst op hun website staan waardoor de klant eenvoudig kan zien of een webshop daadwerkelijk lid is van het keurmerk. Welke keurmerken zijn er, en door welk keurmerken kun je jouw webshop dus gerust laten keuren en hiermee aan klanten laten zien dat jouw shop betrouwbaar is?

  • SafeShops.be
  • BeCommerce
  • Trusted Shops
  • Unizo

Teksten

betrouwbaar-schrijven.jpg

Een ander punt op basis waarvan consumenten twijfels krijgen over de echtheid van een webshop zijn de teksten. Als webshopeigenaar is het een logische keuze om te investeren in goede webteksten. Je wilt immers dat bezoekers heldere, begrijpelijke teksten lezen op jouw shop. Ziet de klant teksten die vol staan met spel- en taalfouten, kromme zinnen, of zelfs enkel teksten die zijn geschreven voor zoekmachines? Dan is dit geen goed teken en is de kans groot dat de klant hierbij vraagtekens zet. Natuurlijk betekenen een paar kleine foutjes niet dat de consument direct afhaakt en niet met je in zee gaat. Een tekst die betrouwbaarheid oproept in plaats van vraagtekens kan in ieder geval voorkomen dat klanten twijfelen aan de echtheid van jouw shop en elders hun bestelling plaatsen. Maar niet alleen correct taalgebruik is belangrijk. Ook de consistentie in teksten en waar welke tekst staan zijn van groot belang voor de mate waarin je webshop betrouwbaar overkomt. Zo kan ‘wollig’ taalgebruik tot wantrouwen leiden, evenals het ontbreken van bepaalde informatie. Zorg dus voor duidelijkheid zodat klanten weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast komt het extra betrouwbaar over als je jouw eigen teksten schrijft. Misschien kun je zelf interessante en unieke blogs schrijven over de branche waarin jouw webshop zich bevindt.

Deel dit bericht