2018 was ongetwijfeld een jaar vol veranderingen. Elektronisch betalen kende een piek en contactloos betalen wordt steeds populairder. Niet onlogisch ook, gezien de vele opportuniteiten die beide betaaloplossingen bieden. Maar wat brengt 2019 met zich mee?
De Belg omarmt elektronisch betalen
Zeker sinds handelaars geen extra kosten meer mogen aanrekenen, zoals vaak het geval was voor kleine bedragen. Om maar enkele cijfer op te noemen: tijdens de eindejaarsperiode van 2018 was er sprake van meer dan 19.000 betaalverrichtingen, zowel in de fysieke winkels als online. Ook zagen we in 2018 het aantal betalingen voor bedragen onder de vijf euro in de kleinhandel met maar liefst 42% stijgen. Elektronisch betalen zit dus in de lift.
Toch kan het op sommige vlakken beter. Zo blijkt deze optie lang niet altijd en overal mogelijk te zijn. Ook is de Belg nog steeds veel meer geneigd om kleine bedragen met cash te betalen. De banksector tracht daarom consument en handelaar verder te begeleiden naar het “no cash” betalen en het elektronisch betaalverkeer te stimuleren door het aanbieden van gebruiksvriendelijke betaaloplossingen, zoals Payconiq en contactloze betalingen.
Contactloos betalen wint traag maar gestaag aan populariteit
Naast elektronisch betalen, rukken ook alternatieven als contactloos betalen op. Zo kan je bij de meeste banken al een betaling afronden met je smartphone, zelfs contactloos. BNP Paribas Fortis en KBC werken daarvoor samen met Google Pay, Belfius heeft zijn eigen systeem uitgewerkt en Bancontact en Payconiq fusioneerden onlangs om de mobiele betalingen te faciliteren. Zo verwerkten de laatste twee bedrijven vorig jaar samen ruim 15 miljoen mobiele betalingen.
Instantbetalingen zijn weldra in het vooruitzicht
Momenteel komt het geregeld voor dat klanten betalen met de kaart en het bedrag pas een dag later op je rekening verschijnt. Er is echter verandering op til! Zo zijn de Belgische banken al een tijdje bezig met instantbetalingen te testen. Dat laat mensen toe altijd en onmiddellijk te betalen met een overschrijving, of het nu weekend of een feestdag is. Het geld staat slechts binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger. Over een waar gebruiksgemak voor de consument én de handelaar gesproken!
Wil dit alles nu zeggen dat we cash vaarwel mogen zeggen?
Neen, toch niet. Cash zal nog steeds op de radar blijven. Cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) toonden immers aan dat in 2017 de Belg gemiddeld 3.666 euro uit de bankautomaten haalde. Desalniettemin zal de digitale revolutie binnen de bankensector blijven bloeien.