Wanneer je begint met online verkopen, kan je kosten hebben voor het opzetten en gebruiken van je website. Denken we aan webdesign en -ontwikkeling, hosting, plug-ins en winkelmandsoftware. Eens je webshop gelanceerd is, betaal je ook nog kosten voor het aanvaarden van online betalingen. In dit artikel gaan we dieper in op de kosten die hiermee gepaard gaan.
De kosten van online betalingen hangen af van het transactietype, het transactievolume, de gatewaykosten en de verwerkingskosten. Sommige providers (niet CCV!) vragen je ook om eenmalige opstartkosten te betalen aan de Payment Service Provider (PSP), afhankelijk van de duur en de voorwaarden van de overeenkomst.
We kunnen je niet exact zeggen hoeveel het zal kosten om online betalingen te aanvaarden. Dat verschilt immers van bedrijf tot bedrijf, afhankelijk van je infrastructuur voor online betalingen.
Dit zijn echter de kosten waarmee je rekening moet houden om online betalingen te aanvaarden.
- Gatewaykosten: deze worden door de PSP in rekening gebracht voor het verzorgen van het technische gedeelte van de transactie, net als bij een fysieke terminal in een winkel. Het kan gaan om een vast maandelijks bedrag en/of een vast (of variabel) bedrag per transactie.
- Transactiekosten: telkens een handelaar een betaling ontvangt, wordt een klein percentage van de waarde van de transactie aangerekend om de kosten van de verschillende betrokken partijen te dekken. Dat hangt af van het type transactie (kredietkaarten zijn vb. duurder om te verwerken dan debetkaarten) en het transactievolume (vaak: hoe meer je verkoopt, hoe minder je betaalt). Die transactiekosten worden aangerekend door de incasserende bank – rechtstreeks of via je PSP.
- Bijkomende kosten: afhankelijk van de overeenkomst van de handelaar met zijn provider kan hij ook vergoedingen verschuldigd zijn voor terugbetalingen, terugboekingen, vroegtijdige annuleringen of beveiliging.
Wil je meer weten over onze oplossingen voor online betalingen?