Concurrentie is een feit in zowel het dagelijks leven als het bedrijfsleven. Wanneer je een webshop start waarop je producten verkoopt die reeds elders worden verkocht, kan de concurrentie soms best intimiderend zijn en heeft concurrentie invloed op ieder aspect van jouw business. Van planning tot prijsstelling en promotie. Wanneer je actief bent in een relatief verzadigde markt zal dit natuurlijk anders zijn dan wanneer je een echt nicheproduct verkoopt. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je in welke situatie dan ook onderscheidend kunt zijn van jouw concurrenten? We vertellen het je in deze blog.
Concurrentieonderzoek
Het vinden van klanten is altijd lastig wanneer je een webshop begint. Er zijn talloze manieren om dit te doen, van het inzetten van sociale media marketing en SEO tot verkopen bij pop-up stores. Welke opties voor jou het beste werken hangt af van zowel jouw producten, klanten als van jezelf.
Maar hoe pak je dit aan wanneer er veel concurrentie is op het gebied van de producten die jij verkoopt? Wanneer klanten uit veel webshops kunnen kiezen om hetzelfde product te bestellen, hoe overtuig je ze er dan van om voor jou te kiezen? Wie zijn jouw concurrenten? Wat bieden zij precies aan en tegen welke prijs? Hoe waarderen klanten deze webshops? Om te zien waarin jouw shop onderscheidend kan zijn, is het verstandig om te beginnen met het identificeren van jouw top 5 concurrenten.
Google (Shopping)
En hoe kun je eenvoudiger je concurrentie onderzoeken dan via Google? Gebruik de trefwoorden die je zelf gebruikt voor jouw product(en) om andere webshops te vinden die dezelfde of soortgelijke producten aanbieden.
Naast de standaard zoekmachinefunctie van Google kun je ook zoeken naar concurrenten via Google Shopping, een advertentiekanaal dat zich specifiek richt op webshops en hun productaanbod. Net zoals bij de standaard zoekmachine van Google kun je hier zoekwoorden gebruiken die voor jouw productaanbod relevant zijn.
Om er achter te komen wie jouw producten allemaal nog meer verkoopt, klik je op de betreffende zoekresultaten om de productpagina te openen. Scroll naar beneden op de pagina om alle aanbieders van het product te zien inclusief links naar de betreffende webshops. Via Google Shopping kun je ook andere belangrijke informatie inzien zoals hoe de verkoper is gewaardeerd, details met betrekking tot verzending, prijzen van producten etc.
Social media
Onderzoek daarnaast je concurrenten via hun eigen social media kanalen (bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram) en online communities. Kijk wat je concurrenten delen op social media en hoe klanten of fans van de pagina hierop reageren. Waarover zijn ze tevreden en waarover juist ontevreden? Bekijk ook of er gepraat wordt over je concurrenten op social media communities en pagina’s over een bepaald onderwerp zoals fashion. Mensen praten enorm veel over producten en bedrijven via social media en de kans is groot dat ze dit ook over jouw concurrenten doen. Op die manier kom je er eenvoudig achter hoe mensen denken over jouw concurrenten en de producten die ze bij hen hebben gekocht.
Walmart, een grote Amerikaanse keten, geeft op Facebook bijvoorbeeld via een video tips over hoe je het beste een kalkoen kunt bereiden voor Thanksgiving. Een perfecte manier om mensen aan te sporten om keukenbenodigdheden aan te schaffen om hun Thanksgivingdiner voor te breiden.
Bezoek zelf de webshops van concurrenten
Als je weet wie je grootste concurrenten zijn en hoe zij online bekend staan, is het tijd om zelf hun webshops te bekijken. Check de webshops nauwkeurig en noteer de positieve en negatieve punten. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Wat zijn de USP’s en hoe benadrukken ze deze?
- Waar staan de call to actions en hoe duidelijk zijn deze?
- Welke prijzen vragen ze voor producten en hoe staan deze in verhouding met jouw prijzen?
Als jouw concurrenten dezelfde producten voor een lagere prijs aanbieden, kan dit een probleem vormen voor jouw shop. Om klanten er toch van te overtuigen bij jouw winkel te kopen, moet je de prijs aanpassen of extra waarde bieden. Dit kan een snellere en goedkopere (of gratis) verzending zijn, betere klantenservice of retouropties, et cetera. - Hoe zien de productfoto’s en productbeschrijvingen eruit?
Het verschil tussen goede en slechte foto’s kan de verkoop maken of breken. Kijk hoeveel foto’s er per product zijn geplaatst en vanuit welke hoeken de foto’s zijn genomen. Worden producten zoals laptops wel vanuit alle hoeken getoond? - Hoe ziet hun email marketing eruit (nieuwsbrieven, promo codes, etc.)?
- Wat is hun hoofddoelgroep?
- Hoe gaan ze om met verzending en verzendkosten?
- Wat doen ze aan content marketing (blogonderwerpen, whitepapers, etc.)?
- Welke marketingtactieken zetten ze in (soorten promoties/aanbiedingen, hoeveelheid/frequentie kortingen, etc.)?
Speel in op je bevindingen
De antwoorden op bovenstaande vragen zullen je helpen om een goed overzicht te krijgen van wat iedere concurrent uniek maakt en hoe ze proberen op te vallen binnen de markt. Natuurlijk wordt hierdoor ook duidelijk wat jouw webshop onderscheidt van die van jouw concurrenten, of hoe je jouw shop meer onderscheidend kunt maken. Kortom: speel in op je bevindingen door aanpassingen door te voeren en ervoor te zorgen dat je uniek bent op vlakken waarin je concurrenten niet uitblinken of waar meer uit te halen valt. Vind de ‘gaten’ in de markt en probeer hierop in te spelen met jouw webshop.