Elektronische betalingen aanvaarden: waar moet je op letten?

CCV-Lifestyle-photoshoot-Retail-1-1024x680.jpg

Een nieuwe zaak starten, heeft altijd wel wat voeten in de aarde. Hoe kies je de gepaste betaaloplossing? Wat sluit het meest aan op jouw noden en die van je (toekomstige) klanten? Elektronisch betalen biedt het antwoord. Ontdek hier de voordelen en wat er allemaal bij komt kijken. 

Betalingen aanvaarden, is noodzakelijk om je zaak draaiende te houden. Vaak is dit echter zo vanzelfsprekend dat het aanschaffen van de juiste betaaloplossing slechts de laatste stap is.

Toch zijn er belangrijke afwegingen te maken. Te meer omdat cash geld steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Dit maakt dat elektronisch betalen veruit de populairste betaalmethode is bij de Belgen. Dat concludeerde het onderzoek van Bancontact Payconiq Company. En de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar zal stijgen.

Wat is elektronisch betalen?

Elektronisch betalen omvat alle transacties die gebeuren via het internet. Traditioneel had je hier enkel een betaalterminal en een pincode voor nodig. Tegenwoordig heb je ook varianten die volledig contactloos verlopen. Denk maar aan mobiel betalen via QR-code of betalen met bankkaart via NFC-technologie. Jaar na jaar worden deze betaalmethodes populairder. Je doet er dus goed aan om de betaaltrends in het oog te houden!

Hoe werkt elektronisch betalen nu precies?

Bij het elektronisch betalen zijn standaard vier partijen betrokken:

  • De issuer of ‘uitgever’ van de kaart (= de bank van de kaarthouder)
  • De kaarthouder of consument
  • De handelaar of horecazaak
  • De acquirer of ‘accepteerder’ van de betaling (= bijvoorbeeld CCV)

De acquirer heeft een overeenkomst met de handelaar of horecazaak en verwerkt en accepteert de betaaltransactie met een betaalterminal. Deze betaaltransactie start wanneer je klant zijn betaalkaart in een betaalterminal steekt of er tegenhoudt, wat bij contactloos betalen het geval is.

In het geval van betaling met een debetkaart (bijv. Bancontact) of een mobile banking app zal de issuer al dan niet bevestigen of de consument voldoende geld op zijn rekening heeft. Bij een transactie met de kredietkaart (bijv. Visa of MasterCard) controleert de issuer of er voldoende krediet is.

Bij goedkeuring van de transactie krijg je een bevestiging op het scherm van de betaalterminal. Doorgaans neemt dit proces enkele seconden in beslag.

Welke kosten komen kijken bij elektronisch betalen?

De kostprijs van elektronisch betalen wordt in drie grote blokken opgedeeld: de betaalterminal, de service (en de connectiviteit) en de transactiekosten.

1. De betaalterminal
Veel ondernemers struikelen over de prijs van een betaalterminal. Sommigen kiezen om te huren, anderen investeren in de aankoop van een eigen toestel. Als je weet dat een terminal gemiddeld pas om de vier à vijf jaar vervangen wordt, dan is de conclusie duidelijk: aankopen is op termijn voordeliger. Stel dat je voor een vaste betaalterminal € 595, of € 15/maand huur, betaalt (beiden exclusief service), dan is een aankoop al na 40 maanden voordeliger. Een vaak gebruikt argument pro huren is dat je, in geval van wijzigingen, een nieuw toestel kan inzetten. Maar met een goede serviceovereenkomst kan dit even goed, omdat de meeste wijzigingen gelinkt zijn aan software en je dus enkel moet upgraden om up-to-date te blijven.

Wist je bovendien dat je investering in een betaalterminal met 13,5% fiscaal aftrekbaar is?
Ontdek de financiële voordelen van een betaalterminal

2. Service en connectiviteit
Nadat je een betaalterminal hebt aangeschaft, sluit je een serviceovereenkomst af. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat je terminal automatisch wordt geüpdatet met de nieuwste software. In geval van problemen of panne, kan je een beroep doen op één van onze techniekers. Zo kan je je zaak altijd draaiende houden. Wanneer je een betaalterminal huurt, is een serviceovereenkomst inbegrepen. Deze bestaat uit vijf modules:

  • Bereikbaarheid: wil je je leverancier kunnen bereiken buiten de kantooruren en/of tijdens het weekend?
  • Interventietype: stuur je de betaalterminal liever op voor herstelling of vervanging, of wil je een technische interventie in je zaak?
  • Snelheid: afhankelijk van het belang van elektronisch betalen voor je zaak kan je opteren voor een technische interventie op de dag zelf, binnen de 24 uur.
  • Herstelling: kijk goed na of en welke herstellingskoten in je serviceovereenkomst zijn inbegrepen.
  • Software: controleer of software-upgrades inbegrepen zijn.

Bekijk onze serviceformules

3. Transactiekosten
Met de verwerking van transacties via een betaalterminal gaan bepaalde transactiekosten gepaard. Zo betaal je een bedrag per transactie voor betalingen met debetkaarten (tenzij onder 5 euro, dan is de verwerking gratis bij CCV) en wordt er een vast percentage van het aankoopbedrag aangerekend voor betalingen met een kredietkaart.

Bereken hier je transactiekosten

Elektronisch betalen: een vat vol voordelen

Elektronisch betalen brengt heel wat voordelen met zich mee. Zowel voor jou als handelaar, als voor jouw (toekomstige) klanten. De voornaamste zijn:

  • Meer betaalcomfort: klanten willen vlot kunnen betalen. Met deze service geef je hen de vrijheid om hun favoriete betaalmethode te kiezen, wat het winkelen bij jou zoveel leuker maakt.
  • Meer veiligheid: het juiste bedrag komt rechtstreeks op je rekening. Minder cash in je zaak betekent daarnaast minder kans op diefstal, vals geld of verkeerd wisselgeld.
  • Meer tijdswinst: elektronische transacties worden sneller afgehandeld, wat ideaal is op drukke momenten.
  • Meer omzet: onderzoek heeft uitgewezen dat consumenten meer uitgeven wanneer ze elektronisch betalen.
  • Minder administratie: dankzij de automatische rapportering en verwerking komt alles rechtstreeks op je rekening én in je boekhouding.

Ben je actief in de horeca? Dan heb je als bijkomend voordeel dat jouw fooien ook elektronisch verwerkt kunnen worden.

Bekijk de volledige lijst met voordelen van elektronisch betalen. Hier voor jou als handelaar, hier voor jouw klanten.

 

Het is dus duidelijk dat elektronische betalingen heel wat te bieden hebben. Nu nog de juiste betaalterminal kiezen. Bekijk hier de soorten betaalterminals of ontdek welke betaalterminal het best bij je past met onze betaalconfigurator

Deel dit bericht