Betaalterminals werden oorspronkelijk ontwikkeld om elektronische betalingen met krediet- en debetkaarten te aanvaarden door een pincode in te voeren. Maar toen contactloze betalingen werden uitgevonden, begon de wereld al snel contactloze (NFC-)bankkaarten en digitale portemonnees te omarmen. De rode draad: terminalhardware werd enkel en alleen gebruikt voor betalingen. Maar daar is nu snel verandering in aan het komen.
Betaalterminals met Android-software ontketenen een revolutie
We zien nu betaalterminals op de markt die zijn gebouwd op het Android-besturingssysteem, waardoor er plots veel meer mogelijk wordt. Die technologie wordt al een tijdje gebruikt, maar is nu pas aan populariteit aan het winnen in de betaalsector.
Kort samengevat: op Android-betaalterminals kunnen Android-applicaties draaien. En dat betekent dat aanbieders van betaaldiensten hardware kunnen aanbieden die niet alleen betalingen kan aanvaarden, maar ook tal van andere nieuwe functies heeft. Een betaalterminal is een tastbaar interactiepunt. En nu de functionaliteit ervan verder reikt dan betalingen aanvaarden, beschikken ondernemingen over tal van nieuwe manieren om hun klanten toegevoegde waarde te bieden – zonder dat ze daarvoor nieuwe hardware in gebruik moeten nemen.
Wat betalingen betreft, kan het bijvoorbeeld gaan om een mobiele kassa-applicatie, een applicatie voor betalingen aan tafel (voor de horeca) of betaalsystemen via een QR-code. En er is nog veel meer potentieel, want handelaars kunnen dezelfde hardware gebruiken voor apps voor personeels- of voorraadbeheer, klantengetrouwheidsprogramma’s, belastingvrije verkoop, planning en nog veel meer. Die oplossingen kunnen bruikbaar zijn voor alle soorten ondernemingen, maar ook specifiek zijn voor een bepaalde sector.
Bovendien hebben handelaars meer flexibiliteit om een app op maat te laten ontwikkelen voor hun eigen specifieke merkervaring.
Stakeholders in de betaalsector spelen in op de marktbehoeften
Nu de drempels voor het aanvaarden van digitale betalingen lager worden, bijvoorbeeld via softwaregebaseerde smartphonekassasystemen en peer-to-peer betaalapps, is het logisch dat de sector overschakelt op Android.
“Die oplossingen zijn complementair”, aldus Conor Devane in ons CCV Exchange-webinar. “Door terminals te laten draaien op Android kan je op verschillende apparaten een homogeen app-portfolio aanbieden en handelaars meer flexibiliteit bieden bij het wisselen tussen verschillende soorten hardware.”
Flexibiliteit is eigenlijk het grootste voordeel. De meeste handelaars zullen beginnen met één enkele app, die waarschijnlijk gericht is op betalingen. Maar mettertijd, naarmate de app stores succesverhalen kunnen neerzetten en de bekendheid groeit, zullen ze ook andere zaken durven uitproberen. En met Android-terminals kunnen handelaars apps downloaden uit een app store of centraal een app ‘pushen’ naar verschillende terminals binnen hun organisatie. Dat is bijzonder nuttig voor grotere bedrijven met honderden apparaten.
Voor B2B-appontwikkelaars, PSP’s en verwervers zijn Android-terminals een enorme opportuniteit. Een Android-app is veel sneller en gemakkelijker te ontwikkelen dan een op maat gemaakte applicatie voor een bedrijfseigen besturingssysteem. Zo kunnen ze sneller en goedkoper nieuwe producten uitproberen en daarbij weinig risico’s nemen. We zullen de komende jaren zien hoe dit de innovatie in de sector zal stimuleren.
” … innovatieve nieuwe oplossingen voor verschillende sectoren en zakelijke gebruikssituaties. Dit is nog maar het begin, en er is nog heel wat om naar uit te kijken.”
Marisa Ascher
Commercial Product Manager
Mobile Apps & App Store
“Wanneer ik praat met appontwikkelingspartners in ons netwerk, merk ik hoe opgewonden iedereen is over de nieuwe generatie terminals. Ze kunnen niet wachten tot er meer Android-terminals in gebruik zijn, zodat ze kunnen beginnen bouwen aan innovatieve nieuwe oplossingen voor verschillende sectoren en zakelijke gebruikssituaties. Dit is nog maar het begin, en er is nog heel wat om naar uit te kijken.”