11 voordelen van het aanvaarden van online betalingen

wordpress-_JN29326.jpg

Online winkelen is vandaag toegankelijker dan ooit, vooral dankzij betere verbindingen (wifi en mobiele netwerken) en goedkopere smartphones, tablets en laptops. Moderne consumenten zijn vertrouwd met webshops en bezorgdiensten, en met de online transacties die daarvoor nodig zijn.

Je klanten kunnen eender waar en wanneer producten zoeken en kopen – en dat vertaalt zich in aanzienlijke cijfers. Volgens Statista zal de e-commerceverkoop in de retail $ 6,5 biljoen bedragen tegen 2023. 

Als handelaar is het belangrijk om aanwezig te zijn waar je klanten zijn. En steeds meer van die klanten willen de flexibiliteit om online te winkelen. Laten we daarom eens kijken naar de 11 belangrijkste voordelen van het aanvaarden van online betalingen.

Wat zijn de voordelen van online betalen voor de handelaar?

1. Je kan verkopen via meerdere kanalen

Steeds meer klanten verwachten een winkelervaring over meerdere kanalen. Dat betekent dat ze in de fysieke winkel willen kunnen kijken om daarna online te kopen – of omgekeerd. Wanneer je online betalingen aanvaardt, verkoop je meer en voeg je met dit extra kanaal een bijkomende inkomstenstroom toe. Opmerking: online betalingen zijn belangrijker geworden tijdens en na de coronacrisis, toen winkels gesloten waren en alleen mochten bezorgen. Door producten via online kanalen te verkopen, konden handelaars inkomstenstromen in stand houden toen hun klanten thuis zaten. 

2. Het creëert vertrouwen

Tegenwoordig is verkopen via je website even belangrijk als het hebben van de website zelf. Je onderneming maakt een actievere en betrouwbaardere indruk op veeleisende klanten en onderscheidt zich op die manier mogelijk van de concurrentie.

3. Je kan een abonnementsformule invoeren

Afhankelijk van je sector en bedrijfsmodel, kan je een abonnementsformule aanbieden (of in die richting evolueren) en terugkerende online betalingen aanvaarden. Dat is met name nuttig als je veel terugkerende klanten hebt. Verkoop je klanten het gemak van een abonnement en geniet zelf van een gezondere cashflow. Een schoonheidssalon kan bijvoorbeeld een maandabonnement op zijn diensten verkopen (met korting) en een plaatselijke verswinkel kan een ‘biomand’ aanbieden, waarbij klanten zich abonneren op een wekelijkse levering.

4. Het neemt geografische beperkingen weg

Fysieke winkels zijn erg waardevol, maar ze zijn meestal beperkt tot klanten uit de buurt. Bij online winkels gelden die beperkingen niet. Als je betalingen accepteert op je website, is je winkel het hele jaar door elke dag de klok rond open voor klanten uit de hele wereld! En restaurants en cafés kunnen nu een dienst aanbieden waarbij maaltijden op voorhand worden betaald en dan worden bezorgd of door de klant afgehaald – of zelfs een vooraf betaald abonnement op bepaalde specials en maaltijdaanbiedingen.

5. Je krijgt meer inzicht in je klanten

Als je online verkoopt, kan je online marketingtools inzetten om nieuwe klanten aan te trekken en via webanalyse inzicht krijgen in de behoeften en het gedrag van klanten. Je kan hun surf- en koopgedrag volgen, nagaan welke producten het best verkopen en bij de kassa complementaire producten aanbieden om het verkooptotaal te verhogen.

6. Promotie- en soldencampagnes zijn gemakkelijker te organiseren

Denk aan al het werk dat in een promotiecampagne in een fysieke winkel kruipt. Je moet alles plannen en voorbereiden. Je moet marketingmateriaal laten drukken en labels aanpassen. Maar heb je een webshop? Dan doe je dat allemaal met enkele klikken. Je kan zelfs promoties zo plannen dat wanneer de ene eindigt, de andere naadloos van start gaat terwijl je klanten gewoon rustig kunnen blijven zoeken en kopen.

7. Je kan kopers bereiken via sociale media

Dankzij ‘social listening’ – d.w.z. het monitoren van merk- of trefwoordvermeldingen op sociale media – kan je klanten opsporen die actief op zoek zijn naar jouw product of dienst en hen naar je website verwijzen, waar ze snel en veilig een aankoop kunnen doen. En met diezelfde techniek kan je ook creatief reageren op kansen. Zijn klanten teleurgesteld door een concurrent en uiten ze hun frustratie op sociale media? Bied hen dan een kortingscode voor jouw winkel aan. 

Wat zijn de voordelen van online betalen voor je klant?

8. Het is snel en gemakkelijk

Net zoals de afstand geen struikelblok meer is, doet ook het tijdstip er niet meer toe. Klanten kunnen winkelen wanneer het hen uitkomt – ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds – en met een paar tikken of klikken snel en veilig betalen. Hun favoriete producten en diensten zijn de klok rond en zeven dagen per week voor hen beschikbaar.

9. Klanten ervaren minder obstakels om geld uit te geven

Klanten hoeven zich geen zorgen te maken over drukte in de winkel of rijen aan de kassa. Met online betaling kunnen ze genieten van een vlotte winkelervaring.

10. Ze krijgen een digitaal bewijs

Online winkelen betekent ook digitale betaalbewijzen. Die zijn beter voor het milieu (je scoort meteen bij de milieubewuste klanten) en handiger om bij te houden.

11. Ze kunnen de kosten spreiden

Als je dure producten verkoopt, kan je klanten de mogelijkheid bieden de kosten te spreiden via een afbetalingsplan dat online wordt gekocht (en verwerkt) – zo wordt kopen weer een stukje gemakkelijker.

Download de ultieme betaalgids, door CCV

Online betalingen (en de voordelen die ze bieden) zijn slechts een stukje van de betaalpuzzel. Voor wie graag meer wil weten, hebben we een uitgebreide betaalgids samengesteld met populaire online en elektronische betaalmethoden, regiospecifieke statistieken en alles wat je moet weten om de beste betaaloplossingen te kiezen voor jouw bedrijf. Download de gids hier.

Deel dit bericht