Een eigen zaak starten? Dit mag je niet over het hoofd zien!

Blog-eigen-zaak-starten.jpg

Velen dromen van een eigen zaak. Zelfstandig zijn betekent voor jezelf en je klanten vanuit het niets ‘waarde’ creëren, maar ook iets opbouwen dat je op een dag kan doorgeven aan je kinderen. België heeft een echt ondernemersklimaat en velen slagen erin om hun ambities te verzilveren, maar er komt veel bij kijken. CCV is een partner voor starters en geeft graag tips & tricks mee die de opstart vergemakkelijken.

1. Denk na over je businessidee en praat erover

Zit de wereld te wachten op je product of dienst? Wat maakt jouw zaak uniek en zal er dus voor zorgen dat er brood op de plank komt? Laat je niet enkel door je enthousiasme leiden, maar denk grondig en kritisch na over je plannen. Durf erover te praten met vrienden en kennissen en stimuleer hen om kritische vragen op je af te vuren. Dat is de beste manier om je plannen te laten rijpen.

2. Zoek een goede boekhouder

Voor je fysieke gezondheid is je huisarts het centrale aanspreekpunt. Voor een starter is dat zijn boekhouder. Die loodst je door de — vaak complexe —  administratieve jungle. Zoek een boekhouder die bij je past: is er een persoonlijke klik? Is er vertrouwen? Doorheen de jaren zal je boekhouder een beter zicht hebben op je financiën dan jijzelf of je partner, dus je gaat hier beter niet licht over.

iStock-5027336442-1.jpg

3. Contacteer zelfstandigenorganisaties

Er zijn veel organisaties die zelfstandigen steunen en vertegenwoordigen. Unizo is wellicht de bekendste en zij staan starters bij met raad en daad. Vaak bieden ze leden ook exclusieve voordelen aan. Sommige organisaties hebben regionale vertegenwoordigers waarbij je terecht.

4. Zoek uit hoe de overheid je kan helpen

Overheden zitten op een berg informatie die nuttig kan zijn voor ondernemers, vaak stellen ze ook middelen ter beschikking van starters. Bij veel steden en gemeenten kan je terecht voor informatie over stadsontwikkeling, economische cijfers, leegstaande panden en begeleiding bij vergunningsprocedures.

Alle gewesten bieden platformen aan om starters te begeleiden. Laat je inspireren door de site ‘Detailhandel in Vlaanderen’. Je vindt er relevante cijfers, een overzicht van steunmaatregelen en tips om je webshop op te zetten.

5. Praat met je bank

Als zelfstandige heb je andere diensten nodig van je bank dan als particulier. Zorg ervoor dat je bank weet waar je mee bezig bent en wat je verwachtingen zijn: heb je financiering nodig? Welke administratieve stappen moet je doorlopen? Één aanspreekpunt hebben is hierbij belangrijk.

iStock-8552496662.jpg

6. Registreer je domeinnaam

Heb je al een naam voor je bedrijf? Er zijn een aantal criteria waar je best rekening mee houdt: werkt de naam in verschillende talen, bestaan er andere bedrijven met jouw naam en dekt de naam de lading? Vaak vergeten starters om te checken of er nog een goede domeinnnaam voor hun firma beschikbaar is. Het is belangrijk dat jij de eigenaar bent van de domeinnaam van je zaak, zelfs als je niet direct van plan bent om een webshop te starten. Op de site van DNS kan je de beschikbaarheid van je .be, .vlaanderen. of .brussels domein consulteren.

7. Bespreek alles met je partner/gezin

Maak je geen illusies: een zaak opstarten vraagt vaak bloed, zweet en tranen. De eerste jaren kunnen hard zijn en doorwegen op je privé-leven. Een zaak starten doe je – net zoals een huwelijk – niet voor een korte periode. Zorg ervoor dat je dit bespreekt met je partner en je gezin: goede afspraken maken goede vrienden.

8. Zoek goede leveranciers

Als starter heb je vanalles nodig: elektronica, logistieke middelen, een voorraad, een oplossing voor elektronisch betalen en een pand misschien? Je wordt overstelpt met aanbiedingen: het ene al interessanter dan het andere. Veel leveranciers bieden je aantrekkelijke instapvoorwaarden. Hier kan je gebruik van maken, maar hou er rekening mee dat deze initieel gunstige voorwaarden misschien niet blijven duren.

Conclusie

Ziezo. Je staat alweer een stap verder in de opstart van je eigen zaak. CCV is partner voor starters van zowel een fysieke winkel als starters van een webshop. Wil je een eigen winkel starten en klanten vlot elektronisch laten betalen? Ontdek onze betaaloplossingen voor startende ondernemersZit je echter te denken aan het starten van een eigen webshop? Met CCV Shop heb je bij 1 partner zowel je webshopsoftware als online betalingen! Probeer het hier gratis uit.

Ook interessant voor jou als starter

v400m_santanarow2_4288x2848_101616-1920x1275.jpg

Waarom je als startende ondernemer best investeert in elektronische betalingen

Je hebt net een zaak gestart of bent dat van plan? Dan denk je waarschijnlijk niet onmiddellijk na over hoe je klanten wil laten betalen. Toch is het geen onbelangrijke beslissing. In deze blog vind je heel wat redenen waarom het investeren in een betaalterminal de moeite waard is. Maar ik hoor je al denken: is dit niet te duur voor mij als een startende ondernemer? Hieronder leggen we je uit waarom dit niet het geval is en welke betaaloplossingen geschikt zijn voor starters.

webshop1.jpg

Twijfel niet langer om online te ondernemen

Online shopping is populairder dan ooit, zo spendeerden ruim 8,4 miljoen Belgen meer dan €10 miljard aan online aankopen in 2017 alleen. Dit is dan ook hét moment om een online onderneming te starten of je fysieke winkel uit te breiden naar het online landschap. Het hebben van een webshop brengt namelijk veel voordelen en opportuniteiten met zich mee. Wij hebben er alvast een aantal voor je op een rijtje gezet. Ontdek hoe je snel en eenvoudig je eigen webshop kan starten met CCV Shop. 

Deel dit bericht