Tips en vereisten om een nagelstudio te openen
Cosmetica, verzorging en schoonheidsbehandelingen zijn voor veel mensen een belangrijke behoefte. Als je je eigen nagelstudio wilt openen, kan je je – met een creatief bedrijfsidee – onderscheiden van de concurrentie. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het openen van een nagelstudio: vereisten, kosten, bedrijfsplan en meer.
Professionele vereisten voor jouw droom
Iedereen in België kan een nagelstudio openen. Ook zonder professionele opleiding, al is die wel aangeraden. Gespecialiseerde kennis en vaardigheden zijn één ding maar een certificaat is als een soort van kwaliteitslabel. Het is de belangrijkste reden waarom jouw toekomstige klanten voor jou kiezen én blijven terugkomen.
Maar een knaller van een business plan, inclusief creatief bedrijfsidee en een geslaagd financieel plan, is de kern van jouw startende onderneming.
Daarnaast moet je administratief alles in orde brengen zoals de aanvraag van een btw-nummer, lidmaatschap van een sociaal secretariaat en veel meer. Jouw boekhouder – ja die heb je ook nodig – kan je daar verder over adviseren. Verlies ook de nodige verzekeringen niet uit het oog. Denken we aan een aansprakelijkheidsverzekering, brandverzekering en eventueel andere.
De kosten van jouw nagelstudio
Belangrijk om in jouw business plan mee te nemen, zijn de kosten waar je rekening mee houdt. En die kosten zijn – realistisch gezien – nogal hoog:
- Administratieve kosten (registratie van je bedrijf, …)
- Aankoop van goederen (meubilair, materiaal, …)
- Eigen levensonderhoud
- Exploitatiekosten (huur van bedrijfspand, elektriciteit, …)
Beschik je niet over voldoende eigen vermogen? Denk dan na over financiering. Met een solide business plan overtuig je ongetwijfeld een bank. Maar bekijk ook even of er subsidies zijn die je kunnen helpen zoals die van VLAIO.
6 succesfactoren voor de opening van jouw nagelstudio
Er zijn maar liefst 5 factoren die cruciaal zijn voor het slagen van jouw nieuwe bedrijf.
1. Locatie
Allicht de belangrijkste factor voor jouw nagelstudio. Ga daarom eerst even na waar jouw concurrenten gevestigd zijn. In een buurt waar er al tien nagelstudio’s zijn, is er waarschijnlijk geen nood aan een elfde. Bedenk ook even of je beter een pand zoekt in de stad of op het platteland of in een woonwijk of niet. Hou daarbij in het achterhoofd hoe je jouw ideale doelgroep het best aantrekt en houdt.
2. Unique selling proposition
Denk even na: wat onderscheidt jouw nagelstudio van een andere? Creëer een aanbod dat nog niet bestaat. Denken we aan een nagelstudio voor moeders en dochters of voor mannen. Of is het een idee om jouw nagelstudio uit te breiden met andere diensten zoals een kapsalon? Maar bovenal: laat de persoonlijke service voor zich spreken.
3. Flexibiliteit
Creëer een aanbod dat zekerheid biedt. Naast nagelstyling kan het bijvoorbeeld interessant zijn om medische nagelverzorging aan te bieden. Klanten die medische verzorging nodig hebben, komen altijd terug.
4. Werknemers
Het succes van jouw zaak begint en eindigt met jouw team. Want wat jouw klanten van je zaak vinden, wordt grotendeels beïnvloed door het contact met jouw werknemers. Wees daarom voorzichtig bij de selectie van jouw mensen en werf enkel diegenen aan die bij jou en jouw bedrijfsidee passen. Motiveer hen met een redelijk salaris en wat extraatjes. Een gelukkig team werkt met plezier en levert een belangrijke bijdrage aan het succes van jouw nagelstudio.
5. Reclame
Je moet er natuurlijk voor zorgen dat mensen jouw nagelstudio leren kennen. Overweeg daarom om een website op te zetten, al dan niet met de mogelijkheid om online een afspraak te maken. Even belangrijk als jouw website, is ‘Google Mijn Bedrijf’ zodat je gegarandeerd in de zoekresultaten in Google verschijnt. Inspireer mensen op Facebook en Instagram zodat ze getriggerd raken om bij je langs te komen.
6. Strategie
Het meest doorslaggevende element in elk bedrijf. Je kan tal van promoties en kortingen weggeven om nieuwe klanten aan te werven. Maar vaak trek je daarmee niet de klanten aan die blijven komen. Focus je op een strategie waarmee je langdurige klantenrelaties opbouwt. Want hoe je met jouw klanten omgaat, hoe erg ze zich op hun gemak voelen, … dat alles bepaalt hoe graag ze bij jou terugkomen.
Meerdere betaalmogelijkheden als extra service
Service gaat om veel meer dan hoe je je gedraagt tegenover je klanten en hoe je zakendoet. Het gaat bijvoorbeeld ook over hoe klanten in jouw zaak kunnen betalen. Je kan uiteraard cash geld aanvaarden. Maar het gros van jouw klanten heeft tegenwoordig nog weinig cash op zak. Zorg er daarom voor dat je elektronische betalingen kan aanvaarden: van traditioneel met kaart tot contactloos. CCV heeft tal van betaaloplossingen voor de schoonheidsindustrie die je kan kopen of huren. Je beslist hier zelf of je voor een vaste of mobiele betaalterminal kiest en welke betaalmethodes je aanvaardt.