7 do’s voor starters om enkele veelvoorkomende risico’s te vermijden

brainstorm-op-white-board-1920x1280.jpg

Net een eigen zaak uit de grond gestampt of overweeg je een eigen bedrijf te beginnen? Wees dan voorbereid op allerlei risico’s of gebeurtenissen die de groei van je bedrijf eerder afremmen dan aanzwengelen. Om een gezond bedrijf op te bouwen, heb je namelijk veel meer nodig dan enkel een goed idee en klanten. CCV lijst enkele belangrijke ‘do’s’ op, die starters helpen klaarstomen voor hun groeitraject en bedrijfsvoering.

1. Hou een financiële buffer achter de hand

Financiële risico’s zijn waarschijnlijk de eerste die je te binnen schieten, en logisch ook, want ze hebben betrekking op het dagdagelijkse beheer van je onderneming.

Bij starters bestaat de kans dat er de beginjaren geen of weinig winst geboekt wordt. Waarschijnlijk maken winstgevende periodes af en toe plaats voor stagnerende of zelfs verlieslatende fases. Bij de start van je bedrijf hou je dus best een financiële buffer achter de hand voor wanneer het iets moeilijker loopt. Met die buffer kan je eventueel fluctuerende inkomsten opvangen. Een veelvoorkomende redenen waarom startups falen is geldgebrek, vaak te wijten aan een te beperkt gekozen startkapitaal. Zo kan het inderdaad wel twee jaar duren voor je break-even draait en je investeringen teruggewonnen zijn.

2. Leer vooruitdenken en risico’s inschatten

Wie wil ondernemen, moet bereid zijn om vooruit te denken en scenario’s in te schatten. Je moet in staat zijn de onvoorziene omstandigheden van het ondernemersleven op te vangen. Wat doe je bijvoorbeeld als je leverancier er de brui aan geeft zonder de lopende bestellingen af te werken? Of als er brand uitbreekt bij een van je stakeholders? Zorg altijd voor een alternatief.

Brainstorm-meeting-600x400.jpg

3. Volg de markt en ken je (potentiële) klanten

Consumentengedrag is voortdurend onderhevig aan veranderingen, en de markt evolueert mee. Je hebt er zeker baat bij om de markt op de voet te volgen, zodat je kan bijsturen waar nodig. Wellicht is je doelgroep actief op social media. Maak hier gebruik van en analyseer hoe je (potentiële) klanten zich online gedragen, wat hun interesses zijn, hoe ze communiceren, etc. Op die manier kan je een community uitbouwen en verzamel je nuttige informatie over je doelgroep!

Onderschat de kracht van online aanwezigheid niet. Klanten willen online kunnen kopen, dus bied hen die mogelijkheid aan. Onlangs nog kondigde winkelketen CoolCat in België het faillissement aan, te wijten aan zeer uitdagende marktomstandigheden, onder andere de invloed van e-commerce.

CCV lijst de belangrijkste stappen op voor zelf met e-commerce aan de slag wil.

4. Denk na over wat je kan uitbesteden

In veel gevallen wordt uitbesteden niet overwogen.Toch horen we zowel bij starters als gevestigde ondernemers vaak dezelfde klacht: te weinig tijd om alles gedaan te krijgen.

Hoe weet je wat je beter uitbesteedt? Focus op de zaken die je het best kan en die je liggen. Het zal je motivatie alleen maar een boost geven. Laat je de administratie, boekhouding, facturatie, etc. liever over aan een derde partij over? Bereken dan goed of het betaalbaar is en de rendabiliteit van je onderneming niet in het gedrang brengt.

Hoe vind je nu de meest betrouwbare partner om uit te besteden? Ga ten rade bij collega-ondernemers. Heb je beslist om uit te besteden? Dan is het wel aangeraden om toch een zekere opleiding te volgen over hetgeen je aan een ander overlaat; zo kan je wel ten allen tijde meepraten en zelf belangrijke knopen doorhakken.

Denk bijvoorbeeld aan een partner of freelancer om je website te bouwen of de communicatie op zich te nemen.

Ook een webshop wordt vaak uitbesteed. Bij CCV kan je altijd terecht voor advies, of je je webshop nu zelf wil bouwen of wil uitbesteden. Woon zeker ook onze volgende Inspiration Day bij en krijg alle tips en tricks voor het zelf bouwen van een webshop.

5. Laat je inspireren

Besef dat je er niet alleen voor staat en dat je bij heel wat experts (bv. Unizo) terecht kan met je twijfels. Zoals hierboven vermeld, is het een goed idee om bij collega-ondernemers te horen met welke partners zij samenwerken, om bijvoorbeeld uit te besteden. Sluit je aan bij een community van startende ondernemers, waar je terecht kan met vragen en moeilijkheden.

Informeer je verder ook over de concurrenten en onderzoek hoe zij te werk gaan. Probeer op voorhand een idee te krijgen van wie je klanten zullen zijn. Marktonderzoek ligt aan de basis van je businessplan en is bijzonder belangrijk om inzichten te verwerven, voorspellingen te doen en te anticiperen. Ook dit kan je trouwens uitbesteden aan een professioneel bureau.

Vrouw-aan-computer2-600x450.jpg

6 Differentieer op een verzadigde markt

Als startende ondernemer heb je twee opties: ofwel boor je een nieuwe markt aan, waar nog amper concurrentie is, ofwel betreed je een markt waar al heel wat concurrentie is, en waar je dus zal moeten differentiëren.

Spits je eerst en vooral toe op iets dat je interesseert. Het is verleidelijk om een ‘gat in de markt’ te zoeken waar je snel veel geld mee kan verdienen, maar als je maar weinig feeling hebt met de sector, zul je het waarschijnlijk niet lang volhouden. Een prachtig voorbeeld van een startende onderneemster die haar passie volgde, vinden we terug bij BiBaBoe-gifts.

Differentiatie kan gecreëerd worden door het product, het imago, het design of de prijs te veranderen. Sausfabrikant Heinz ontwikkelde enkele jaren geleden de nieuwe topdownflessen, die gebruiksvriendelijker zijn dan de klassieke glazen flessen omdat er er geen ketchup meer verloren gaat, en ook het laatste restje gemakkelijk uit de fles komt. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat onderzoekt wat de pijnpunten van het product  zijn en hoe die verholpen kunnen worden.

7. Schenk aandacht aan de juiste work-life balance

Starters onderschatten heel vaak de impact van het zelfstandig ondernemerschap op hun sociaal leven. Als starter word je inderdaad geconfronteerd met lange werkuren - waar je ongetwijfeld over zal moeten praten met je omgeving.

Als ondernemer ben je wel vrijer om je eigen tijd in te delen dan de doorsnee werknemer. Je bepaalt volledig zelf je agenda, met het gevaar natuurlijk dat die overvol is. Je wil natuurlijk geen klanten of prospecten kwijtspelen of verliezen. Wat je hieraan kan doen, is ook je vrije tijd inplannen: lunchpauze, een aantal keer per week je kinderen van school afhalen, etc.

Wees niet te streng voor jezelf, en besef goed dat je nooit voor iedereen goed zal kunnen doen. Heb je nood aan een rustig weekend, dan hoef je zeker niet op elke uitnodiging van vrienden in te gaan.

Er zijn heel wat risico’s die starters de das om kunnen doen, maar met de juiste ingesteldheid en nodige voorbereiding, kunnen die beperkt worden.
Wil je nog meer concrete tips hoe je als starter kan groeien? Werp dan zeker een blik op onze ondernemersgids.

 

Deel dit bericht