Hoe maak je van seizoens-shoppers vaste klanten?

3-header.jpg

Als ondernemer herken je het vast wel: klanten die rond de feestdagen bij je shoppen maar eigenlijk niets met jouw merk of webshop hebben. Hier ligt een kans. Als je het slim aanpakt maak je van deze seizoens-shoppers vaste, loyale klanten. Hoe pak je dit aan? In deze blog bekijken we een aantal effectieve manieren om dat voor elkaar te krijgen.

 

Keep in touch via de mail

E-mail is een hele goede manier om contact te houden en een band op te bouwen met jouw klanten. Maar hoe pak je dat aan? Je hoeft de eerste e-mail niet meteen te verzenden nadat de betreffende klant een bestelling heeft geplaatst in jouw webshop. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren al een welkomstmail klaarzetten voor alle seizoens-shoppers en die een paar dagen na bijvoorbeeld kerst versturen. Volgens een onderzoek van Omnisend is de gemiddelde openingsrate voor welkomstmails maar liefst 42%. Met zo’n hoog percentage loont het om te zorgen voor een spot-on welkomstmail.

Wat zit er in een goede welkomstmail? Een paar ideeën:

  • Allereerst bedank je de klant natuurlijk voor zijn of haar aankoop.
  • Ook slim: vraag of ze misschien een review willen schrijven. Zo is meteen duidelijk dat jij als ondernemer geeft om de mening van jouw klanten. En een goede review helpt je natuurlijk

Tip: geef ze in return voor een review een kortingscode op hun volgende aankoop. 

  • Deel klantverhalen. Jouw bestaande klanten hebben ongetwijfeld interessante verhalen over hun persoonlijke ervaringen met jouw producten waarmee jouw seizoens-shoppers zich kunnen identificeren. Vertel hun verhalen om mensen te enthousiasmeren over jouw merk en jouw producten. 
  • Vertel iets over waar jouw bedrijf voor staat. Seizoens-shoppers hebben geen idee wie jij bent. Een welkomstmail is een uitgelezen plek om hier (kort) aandacht aan te besteden. Sta jij voor duurzaamheid of eerlijke inkoop? Deel dit.

In de App Store van CCV Shop vind je verschillende apps en mailingtools van waaruit je  makkelijk e-mail flows opzet. Voorbeelden zijn MailChimp, LaPosta, GetResponseen en MailPlus.

Overtref verwachtingen

Ondernemers verwachten vaak niet veel van seizoens-shoppers op de lange termijn. Andersom is dit ook zo. Ze zien jouw webshop als een plek waar ze eenmalig iets kochten met (seizoens)korting. Over en weer wordt er eigenlijk niets verwacht. En dit is waar jij het verschil kunt maken. Verras ze en overtref hun verwachtingen. Hoe je dat kunt doen?

  • Verstuur een bedankmail of -briefje
    Stuur klanten een paar dagen na de feestdagen een persoonlijke boodschap. Laat hen bijvoorbeeld weten hoe blij je bent dat ze voor jou kozen.

    Tip: handgeschreven briefjes blijven het allerleukste! 
3-Thanks-1.jpg
  • Wees proactief
    Val op door proactief te zijn. Vraag klanten of ze hulp nodig hebben bij het product, vraag hoe hun ervaring is geweest of peil of de klant andere vragen of opmerkingen heeft.

    Dit kun je natuurlijk doen via e-mail. Het juiste moment om de e-mail te versturen is afhankelijk van jouw product. De klant moeten voldoende tijd hebben om het product te ervaren, maar als er te veel tijd overheen gaat loop je het risico niet proactief genoeg te zijn. Een alternatieve aanpak is om onmiddellijk een e-mail te sturen en daarin te vermelden via welke manieren klanten jou kunnen bereiken als dat nodig is.
3-Gif.gif
  • Zorg voor een bliksemsnelle service
    De feestdagen zorgen vaak voor meer vragen en helaas soms ook klachten. Zet in deze periode een stapje extra op dit gebied en houd je reactietijd zo laag mogelijk. Als een klant te lang moet wachten op antwoord op zijn of haar vraag, is de kans dat ze naar de concurrent lopen groot. Reageer jij juist razendsnel? Dan kopen ze bij wel en zullen ze je onthouden vanwege die goede service. Herhaalaankopen zijn hierdoor ook weer waarschijnlijker.

    Hoe je in deze drukke tijd iets makkelijker kunt maken voor jezelf? Twee tips:

    • Huur tijdelijke (webcare)ondersteuning in.
    • Schrijf FAQ’s zodat klanten eenvoudig antwoorden kunnen vinden op veel gestelde vragen zoals ‘Wat is het retourbeleid?’.

Retargetting

Via een Facebook pixel op jouw webshop kun je klanten die een keer bij jouw geshopt hebben nog een keer benaderen via een Facebook-advertentie. Dit is - aanvullend op e-mail - een mooie manier om ze nog eens met jouw merk of product in aanraking te laten komen. 

Facebook advertising hoeft niet duur te zijn. Met een dagbudet van een tientje bereik je al flink wat mensen. Zeker om je niet met hagel schiet, is dit het vaak dubbel en dwars waard. Door de Facebook pixel bereik je namelijk precies de juiste mensen. Heb je hulp nodig met het plaatsen van een Facebook pixel? Let us help!

Met wat voor advertenties benader je deze klanten? Een paar ideeën: 

  • Een product dat ze mogelijk ook interessant vinden
    Uit de data van de aankopen van jouw vaste klanten kun je veel leren. Wat kopen mensen die product X hebben gekocht vaak daarna? Prijs dit product vervolgens aan in de Facebook advertentie.
  • Korting
    Denk aan een bericht in de trant van "We hebben je al een tijdje niet gezien" of "Heb je onze nieuwste collectie gezien?". In combinatie met een korting kan dit goed werken.
  • Trek de aandacht met een ‘persoonlijke’ boodschap
    Maak een unieke advertentie die persoonlijk aanvoelt. Het kan iets zijn zoals: "Hey you, hoe vond je ons product? Laat het ons weten in de reacties". Of iets simpels als "We vinden het zo leuk dat je een [naam van jouw webshop]-klant bent”. Dit soort advertenties zijn niet standaard, ze voelen persoonlijk en het wekt niet de indruk dat je direct op een herhaalaankoop uit bent. Dit wekt sympathie :).

Tot zover onze tips. Voor nu heel veel succes met de verkoop in de decembermaand. Daarna kun je van de seizoens-shoppers van dit jaar levenslange klanten maken :-).

Meer lezen?

1header-1920x829.png

Hoe blijf je jezelf als ondernemer uitdagen?

Van grote bedrijven tot eenmanszaken. Eigenaren van grote horeca-ketens en kleine bloemenzaken. Hoe groot ze ook zijn, ze lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan. Soms zitten ze een beetje vast. Vast in de waan van de dag, die stiekem zelfs een beetje op een sleur kan lijken. Het begon ooit met die droom, maar blijkt nu in de praktijk vooral een race tegen de klok. Herkenbaar? Not to worry. Dat heeft ondernemend Nederland allemaal op z’n tijd. Hoe je er weer uit komt? Stel jezelf de volgende vragen (nog eens).

header1.png

Een webshop starten: waar moet je allemaal aan denken?

Nu jouw klanten even niet zo makkelijk bij je langs kunnen komen (of misschien wel helemaal niet) is een webshop het perfecte verkoopkanaal. Maar waar begin je? En hoe zorg je dat je er alles uithaalt? Lynn is Webshop Consultant bij CCV. Ze praat je bij over de laatste trends en geeft tips hoe jij jouw webshop kan starten en groter laten groeien.

Checklist-betaaloplossing.jpg

Checklist: Vind de beste betaaloplossing voor jouw zaak

Na weken hard werken is het dan zover: jouw zaak gaat morgen open. Nog één keer alles nalopen. Check, check dubbelcheck. 

Eén van de belangrijkste dingen wordt vaak vergeten. De betaaloplossing. Je wil tenslotte wel dat je klanten of gasten direct kunnen afrekenen. Waar moet je allemaal aan denken bij het aanschaffen van een betaaloplossing die bij jouw bedrijf past? In deze blog leg ik uit waar je op moet letten. Zo maak jij de juiste keuze. Let’s get started!

Diesen Beitrag teilen