Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Betaalmogelijkheid met pinpas op pinautomaat

Pinnen

Pinnen met bankpas, creditcard of mobiel pinnen: er kan steeds meer. Maar hoe is pinnen ontstaan?

We doen het bijna allemaal: pinnen, een belangrijke dagelijkse handeling voor bijna iedere betalende consument. We kunnen sinds 1988 betalen met een betaalpas. Maar wat is pinnen nou precies en hoe lopen de geldstromen bij pintransacties? We nemen je mee van het begin van pinbetalingen naar de toekomst. We zoomen eerst in op het ontstaan van de pinbetaling, waarbij we heel praktisch laten zien hoe een betaling werkt. Ook kijken we hoe de toekomst van betalen eruitziet.

betaalmogelijkheid om met Smartphone te betalen

De opkomst van pinnen

Nieuwe betaalmethode voor veilig betalen

De wens van zowel consumenten als ondernemers om de toename van criminaliteit te stoppen, vormde de aanleiding voor de ontwikkeling van een nieuwe, veilige betaalmethode. Geen contant geld meer op zak, maar één pas die fungeert als een alles-in-één-portemonnee. In 1990 werd in Nederland het eerste betaalsysteem opgezet dat pinautomaten zou ondersteunen. Vanaf dat moment was een compleet elektronisch betaalsysteem live. Het Nederlandse pinsysteem bestond nu uit een volledige cyclus met betaalpassen, pincodes, pinautomaten, schakelcomputers en één decentrale computer gelinkt aan banken.

Betalen met een pinpas was niet direct een succes. Men was gewend om te betalen met contant geld of cheques. Verder was er nog niet genoeg draagvlak vanuit de zakelijke wereld. De beslissing van Ahold om als retailer te investeren in de betaalinfrastructuur betekende een belangrijk omslagpunt. Nederlanders begonnen te wennen aan het betalen met een betaalpas en accepteerden de nieuwe elektronische betaalmethode.

diversen-ccv-pinnen-geschiedenis-inforgraphic
CCV lifestyle 2022 payment situation - customers

Betalen anno 2020

Mobiel pinnen

Het aantal pinbetalingen is in 2019 met 10% gestegen tot 4,74 miljard transacties, die samen goed waren voor een bedrag van € 119 miljard. Pinnen gebeurt inmiddels in meer dan de helft van de gevallen contactloos: het aandeel contactloze betalingen is gegroeid van 56% van alle pinbetalingen in 2018 naar 69% in 2019. Vooral in de supermarkt is het populair om snel en gemakkelijk contactloos te betalen.

De toekomst van betalen ontwikkelt zich in een rap tempo. Naast contactloos betalen met je pinpas wordt betalen met je telefoon of mobiel 'pinnen' tegenwoordig ook steeds populairder. Al ruim 10% van de contactloze betalingen wordt met smartphone of wearable gedaan.