Ondernemersverhaal: Van incassobureau tot eigen restaurant

IMG_1719-1920x1078.jpg

"Het idee om zelf een horecazaak te starten kwam eigenlijk per toeval voorbij" zegt Paul van Damme, eigenaar van Brasserie 1910. “Ik was vroeger gewoon in loondienst. Ik had nooit het idee om iets voor mezelf te beginnen. Maar nadat mijn vriendin op jonge leeftijd is overleden, ben ik wel anders over dingen gaan denken en anders gaan leven”. Paul besloot het roer om te gooien. Vanuit zijn vaste baan in de financiële wereld kwam het idee om een eigen incassobureau te starten. Dit was de start van een succesvol ondernemerschap. Paul vertelde over zijn ervaring bij het oprichten van een eigen horecazaak, en geeft een aantal gouden tips voor startende (horeca)ondernemers. 

“Een aantal jaar geleden reed ik een keer langs De Klomp. Een hele oude vervallen kroeg. Er werd veel gegokt en drugs gedeald, dus het pand stond heel slecht bekend. Maar wel met een hele mooie locatie, pal tegenover de Rijkerswoerdse Plassen.” Paul zag er een mooie mogelijkheid voor een restaurant. Samen met een vriend die al enige horeca-ervaring had, zijn ze de ingrijpende verbouwing aangegaan om het restaurant een volledige metamorfose te geven. “Na 2 jaar heb ik mijn partner uitgekocht omdat ik het wel aandurfde om het alleen te doen.” Inmiddels had Paul een groot horeca netwerk opgebouwd, kende hij de leveranciers en wist hij met wie en welke producten hij graag wou samenwerken.

Brasserie 1910. Van oud tramstation naar restaurant

Vorig jaar deed de gelegenheid zich aan om de Brasserie over te nemen. Een oud tramstation dat volledig gerenoveerd is en omgebouwd tot restaurant. “Ik kende het pand en de eigenaar vroeg toen of ik de zaak wilde overnemen. In eerste instantie heb ik ‘nee’ gezegd. Maar toen we een keer koffie gingen drinken, raakten we al snel aan de praat. Dan wordt je toch weer iets te snel enthousiast. Het komt op je pad en dan zeg je al vrij snel ja. Het ligt aan dezelfde weg als De Klomp en de locatie is prachtig, dus ik zag de zaak ineens helemaal voor me.”

Zaken uit handen geven

Op de vraag wat Paul het leukste vind aan het ondernemerschap kan hij direct een duidelijk antwoord geven. Hij houdt van de hectiek en het niet weten wat de dag zal brengen. Met drie eigen zaken is het soms wel lastig om alles goed te managen. “Je bent in principe manager van 60 man en je kunt niet overal zijn. Het is dan essentieel om een sterk team en een goede bedrijfsleider te hebben.” Maar dat betekent ook dat je dingen uit handen moet geven. Daar heeft Paul geen moeite mee. “Als ik maar weet dat het dan gewoon goed gaat. Wanneer je geen vertrouwen hebt in je mensen, moet je het niet uit handen geven. En als je er toch elke dag zelf even bent, krijg je genoeg mee van wat er allemaal gebeurd.”

 

5 tips van Paul:

1. Zoek goede mensen
“Wil je uitbreiden, dan is het belangrijk om echt goede mensen te zoeken. Durf het dan ook aan om zaken uit handen te geven. Hiervoor is vertrouwen in je mensen van groot belang.”
 

2. Welke rol ga jij vervullen?
“Wees jezelf bewust van de rol die je gaat spelen als je bedrijf groter wordt. Als starter heb je een duidelijk beeld van het werk waar je mee bezig zult zijn. Naarmate je zaak groter wordt, heb je meer mensen nodig en komen er werkzaamheden bij waar je misschien minder blij van wordt, denk aan het managen van personeel en je financiële administratie. Eigenlijk verandert je functie.”
 

3. Wees kritisch en stel grenzen
“Het is natuurlijk heel tof als je een goed lopende zaak hebt. Het is dan heel moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen groei. Aan de ene kant is het toch een succes en je positie in de markt wordt sterker. Je bent wat kwetsbaarder als je een klein bedrijf bent. Soms heb je een bepaald volume nodig om het op te vangen als je een keer een tegenslag hebt.”

4. Wil jij groeien?
“Wees je heel bewust van de ‘gevolgen’ van een groeiende zaak. Is dit nog wel waar jij echt energie van krijgt? Soms is slim om je grenzen goed te bewaken en bewust te kiezen om klein te blijven.”

5. Denk er niet te makkelijk over
“Er komt veel meer bij kijken dan alleen een gerechtje maken, afrekenen en klaar. Voor de gast is het een avondje uit. Dat moet je niet onderschatten. Versheid van producten, hoe het gepresenteerd wordt - van het glaswerk tot servetten - je moet echt overal over nadenken. Een goed plan is daarom toch wel erg belangrijk zodat je echt niks vergeet.”

Mijn ultieme tip: begin niet te impulsief en enthousiast en houd je hoofd erbij. 

Veel succes mede-ondernemers!

Share this post