Heb je een passie voor koken of catering in het algemeen? Lijkt het je geweldig om gewoon naar jouw klanten te rijden en je lekkerste gerechten te verkopen? Dan is een foodtruck misschien iets voor jou! Zo zie je ze niet alleen op grote festivals maar ook steeds vaker op bedrijfsfeesten, bruiloften en andere events. Maar waar moet je rekening mee houden als je hiermee wil starten? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij zodat je een vlammende start maakt!
Het menu
Wat schat de pot in jouw foodtruck? Dat het lekker moet zijn, da’s een feit. Maar wat vindt jouw doelgroep lekker? Of wat missen ze in het huidige aanbod foodtrucks? Zo kan je in een eerste fase al bepalen welke ‘keuken’ je zal aanbieden.
Eens dat vaststaat, kan je nadenken over de ingrediënten die je nodig hebt. Hou hierbij ook rekening met welke ingrediënten geschikt zijn voor bereiding in een foodtruck én met een snelle bereidtijd van jouw gerechten. Je wilt de wachtrij namelijk zo kort mogelijk houden.
Hou de leuze ‘Kwaliteit boven kwantiteit’ in gedachten wanneer je jouw aanbod samenstelt. In tegenstelling tot een restaurant heb je niet de ruimte, het personeel of de tijd om vijftien verschillende gerechten aan te bieden. Wees dus realistisch over het aantal verschillende gerechten dat je tegelijk kan aanbieden in een tijdspanne van max. 4 uur.
Zorg dat je juridisch volledig in orde bent
Als foodtruck-eigenaar heb je eigenlijk geen beroepskwalificaties nodig, hoewel enige ervaring in de horeca- of cateringsector geen kwaad kan. Maar er zijn wel tal van andere zaken waar je rekening mee moet houden.
Anderzijds zijn er boekhoudkundig als juridisch tal van zaken die je in orde moet brengen. Zo moet je jouw bedrijf (in een juridische vorm zoals eenmanszaak of vennootschap) registreren zodat je een btw-nummer hebt. Daarnaast ga je best even langs bij de bank of je verzekeringsmakelaar om te kijken welke verzekeringen je moet afsluiten.
Het allerbelangrijkste aspect is het in orde brengen van de nodige vergunningen. Je kan jouw foodtruck namelijk niet zomaar langs de kant van de weg zetten en eten beginnen verkopen. Informeer je dus goed over wat je nodig hebt als je ergens jouw eten wil verkopen.
Om met een foodtruck te kunnen en mogen rijden, heb je ook een ander rijbewijs nodig. Zorg er dus voor dat je dat ook op zak hebt.
En last but not least: je wilt niet dat mensen ziek worden van hetgeen je hen verkocht hebt. Hou dus rekening met de nodige catering- en hygiënevoorschriften.
Het financiële plaatje
Het opstarten van een eigen onderneming gaat altijd gepaard met het uitdokteren van het financiële aspect. Je moet namelijk goed weten:
- wat je nodig hebt om jouw foodtruck op te starten? Denken we aan investeringen in een vrachtwagen, uitrusting en meubilair.
- of je op zoek moet naar een financiering om de initiële investeringen te kunnen doen?
- wat de maandelijkse (vaste) kosten zijn?
- hoeveel je maandelijks overhoudt, met andere woorden, welke omzet en winst je verwacht?
- hoeveel je zal besteden om reclame te maken voor jouw foodtruck (online marketing, gedrukte reclame, …)?
Hoe kunnen jouw klanten betalen?
Een laatste factor in het ganse verhaal is natuurlijk geld ontvangen. Er zijn hier tal van mogelijkheden. Je kan uiteraard enkel cash geld aanvaarden. Weet echter dat steeds minder mensen cash geld op zak hebben. En je wilt natuurlijk dat je klanten kunnen betalen zoals zij dat willen. Overweeg het daarom ten zeerste om elektronische betalingen te aanvaarden én dat op elk mogelijke manier: met debet- of kredietkaart, contactloos of mobiel. Onze CCV Compact is een mobiele, compacte betaalterminal die aan alle vereisten voor jouw onderneming voldoet.
Advies nodig? Contacteer ons!